Arašidové sušienky pre malých aj veľkých

Vytlačiť

Hodnotenie používateľov: 0 / 5

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Jemné, krehké maslové sušienky s arašidovým maslom. Prevoňali celý byt a nedali sa nejesť, takže dlho nevydržali. Spravila som ich na nedeľnú túru, nech ich otestujem aj s turistami. Dostali pochvalu a právom.

Rada skúšam rôzne drobnosti, vhodné ku káve a samozrejme aj na turistiku. Tam takáto dobrota zachutí najmä pred alebo aj po výstupe na nejaký kopec, keď sa treba dobiť Energiou. 

Tieto som našla náhodou na nete a hneď ma oslovili, arašidy krásne voňajú. Arašidové maslo mám rada a sem-tam ho používam kvôli vysokému obsahu tukov a bielkovín. Je to aj skvelý zdroj draslíka, horčíka, antioxidantov, vitamínu E a vitamínu B6...

Kupujem 100% arašidové maslo, ktoré obsahuje len pražené arašidy, neobsahuje cukor, palmový olej, umelé látky ani soľ. Je tak výborným zdrojom zdravých tukov a bielkovín, ktoré prispievajú k rastu svalovej hmoty a jej udržaniu, rovnako aj k udržaniu zdravých kostí. To z arašidového masla robí funkčnú pochúťku, ktorú si môžete dopriať aj v prípade, že sa snažíte schudnúť.

Možno preto ho obľubujú športovci a turisti ako som aj ja. Je mnoho receptov a spôsobov jeho využitia. Skvele chutí s domácim džemom, s horkou čokoládou alebo v ovsenej kaši. Používa sa vraj aj v slanej kuchyni, ale to som ešte neskúšala.    

Čo na to :

130 g masla izbovej teploty
150 g hnedého cukru (alebo kokosového)
1 vajce
240 g hladkej múky
1 polievková lyžica mlieka
90 g arašidového masla
6 g kypriaceho prášku
5 g sódy
štipku soli

Ako na to: 

Maslo s cukrom vyšľaháme do hladka. Pridáme vajce, arašidové maslo, múku zmiešanú s kypriacim práškom, sódou a soľou, na záver mlieko. Všetko dobre vyšľaháme.

Dva plechy vyložíme papierom na pečenie a rúru predhrejte na 180 stupňov. Pomocou lyžice ukladáme cesto na plech, vidličkou pritlačíme a pečieme 13-15 minút. Necháme vychladnúť na mriežke. 

Sušienky treba skladovať na chladnom a suchom mieste, vraj vydržia 2 až 3 týždne, ale podľa mňa ich zjete hneď, takže skladovanie asi nehrozí. 

Pozor v supermarketoch či hypermarketoch môžete naraziť na lacné arašidové maslá, ktoré však majú často obsah arašidov pod 85%, sú dochucované cukrom a soľou, vďaka čomu sa z tejto pochutiny stáva pomerne nevhodná surovina. Skúste kúpiť napr. tu alebo v predajni so zdravou výživou.

Annka

 
 
Tags: ,