Božský Makovec. Zdravý koláč bez múky a cukru

Vytlačiť

Hodnotenie používateľov: 0 / 5

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Božský makovec vylepšený jablkami a tvarohom, takže je krásne vláčny a chutný. Ideálny a zdravý recept, plný bielkovín, vhodný pre diabetikov aj celiatikov a plný bielkovín. Navyše nepotrebuje žiadne veľké prípravy.

Mne veľmi chutí, a rovnako tak zabodoval aj u parťákov na viacerých túrach po Slovensku. Je bez cukru, ale ak potrebujete predsa len trochu prisladiť, použite miesto bežného cukru radšej kokosový cukor prípadne xylitol. 

 

Čo na to:

 1 balenie mletého maku (200 g)

1 vaničku polotučného alebo tučného tvarohu (250 g). 

4 celé vajcia

Kypriaci prášok ( BIO bezlepkový bez fosfátov )

4 jablká

60 g proteínového prášku/dve odmerky - príchuť ideálne vanilka, alebo namiesto proteínu použi 4 - 5 polievkových lyžíc mletých vlašských orechov

mletá škorica

kôra a šťava z citróna

 

Ako na to: 

1) V miske zmiešame tvaroh, mak, nastrúhané štyri jablká, 4 žĺtky (bielky si ponechaj na sneh), proteín alebo 4-5 lyžíc mletých orechov, nastrúhanú kôru z citróna, škoricu a kypriaci prášok. 

2) Zo štyroch vaječných bielkov vyšľaháme sneh a opatrne ho vmiešame ho do makového cesta. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečieme a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 stupňov asi 45 až 50 minút. 

4) Upečený makovec necháme vychladnúť a potom potrieme čokoládovou alebo citrónovou polevou.

 

 

2. odľahčená a jednoduchšia verzia

 

Čo na to : 

4 vajcia

200 g maku

160g kokosovej múky

250 g gréckeho jogurtu

4 – 6 nastrúhaných jabĺk

citrónová šťava, škorica, prášok do pečiva, horká čokoláda

 

Ako na to: 

Všetky prísady, okrem čokolády, vymiešame v miske a dáme na papierom vystlaný plech. Pečieme na 180 stupňov asi 30 – 45 minút. Potrieme čokoládovou alebo citrónovou polevou, ale dobrý je aj bez nej.

Tento robím najčastejšie, je super rýchly a veľmi svieži.

 

Dobrú chuť.

Annka

 
 
Tags: , ,