Ghee ( čistý mliečny tuk) alebo prepustené maslo poznali nielen naše babičky, ale bolo známe už v starovekej Indii. Svoje miesto má nielen v kuchyni, ale aj v tradičnej medicíne.
Ghee je súčasťou ajurvédskej medicíny – je ľahko stráviteľné, podporuje vylučovanie žalúdočných štiav pri trávení, má proti vírusové a proti nádorové účinky. Ajurvéda mu pripisuje aj omladzujúce a regeneračné účinky, pre ktoré ho označuje ako elixír života.
Ghee si kúpite aj v bio predajniach, ale môžete si ho pripravovať doma a máte ho tak vždy po ruke. Je naozaj skvelé.
Používam ho na prípravu všetkých jedál, slaných aj sladkých, ale najradšej ho mám natretý na hrianke z kváskového chlebíka.
Ak si ho posypete nasekanou pažítkou alebo cibuľkou je to ozajstný zázrak. Alebo pridajte do Ghee cesnak, chilli, bylinky, či rôzne korenie, ktoré mu dodajú jedinečnú chuť.
Ghee ako vitamínová bomba
Ghee sa dnes používa hlavne v Ázii a v arabských štátoch, no obľúbili si ho aj mnohí špičkoví kuchári po celom svete. Takmer 100 % ghee tvoria nasýtené tuky obsahujúce vitamíny v rôznom pomere.
Oceňujú o.i. aj jeho vysoký bod zápalnosti, vďaka ktorému pri varení tak ľahko nezhorí a ani nedymí. Prepustené maslo má krémovejšiu konzistenciu a možno ho skladovať pri izbovej teplote, nemení sa jeho chuť, farba ani konzistencia.
Na Slovensku si naše babičky, pripravovali tzv. prepustené maslo. Bolo to veľmi praktické, lebo toto maslo „očistené“ od bielkovín, mliečnych aj netukových súčastí, je dobre skladovateľné a nepotrebuje chladničku.
Dnes vieme, že maslo má veľa zdravotných účinkov a hlavne je vhodné pre všetkých ľudí.
Maslo Ghee má veľa superlatívov aj účinkov:
Zdravotné
Maslo Ghee je vhodné aj pre tých, čo trpia intoleranciou na laktózu. A práve pri výrobe ghee masla sa zložky mlieka oddelia a výsledkom je čistý 99-99,5% maslový olej.
Maslo Ghee urýchľuje trávenie stačí si ním natrieť hrianku. Stimuluje to tvorbu žalúdočných kyselín a maslový olej obsahuje látky, ktoré pomáhajú črevným baktériám.
Ghee maslo pomáha ľudskému telu s ohybnosťou a pružnosťou. Podporuje činnosť tkanív. Zrejme je to dôvod, prečo je také obľúbené medzi jogínmi
Je to skutočný poklad na bolestivé kĺby. Nepochybne je tiež liekom na nervové choroby, neurologické problémy, bolesť hlavy, astmu, reumu, ale i na choroby očí.
Ghee obsahuje vitamíny E, C, niacín a minerály ako sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo a je bohatým zdrojom antioxidantov. Posilňuje tak imunitný systém, udržiava pevné kosti a správnu činnosť mozgu.
Účinný je tiež pri bolestiach ucha. Jednoducho sa vmaže dovnútra ucha a jeho okolia a po chvíli pocítite príjemnú úľavu. Dokáže odstrániť únavu, či už jeho konzumáciou alebo masážou.
Používa sa aj na liečbu vyrážok, kožných chorôb, popálenín, ale aj hydratáciu, zvlhčovanie vlasovej pokožky a ošetrenie suchých vlasov.
Ak si ghee vyrobíte z masla vyrobeného z mlieka od voľne pasúcich sa kráv, potom v ňom budete mať mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko rakoviny a zároveň pomáhajú pri chudnutí.
Kozmetické
Arabi aj Ázijci používajú ghee ako kozmetiku hlavne pri zápaloch, opuchoch či spálenej pokožke. Preto, ak vás trápi nepríjemné akné, poštípala vás osa alebo ste sa popálili, natrite si postihnuté miesto týmto skvelým pomocníkom.
Dokonca sa považuje za jeden z najúčinnejších liekov na suchú kožu či pery. Ak si nechcete kupovať drahé pleťové krémy, ghee je skvelou náhradou! Má vynikajúce účinky na dosiahnutie krásnej a žiarivej pleti. Stačí naniesť tenkú vrstvu na pokožku, nechať chvíľu pôsobiť a potom jemne vmasírovať.
Praktické
Trvanlivosť tradičného masla je približne mesiac, ale ghee môžete skladovať aj sto rokov a to pri izbovej teplote.
Je ako stvorené na vysmážanie, varenie či pečenie. Teplota, pri ktorej začne ghee maslo prihárať je približne 250 °C – to je viac ako pri väčšine ostatných olejov.
Ako si pripraviť maslo GHEE
Výroba ghee masla vám zaberie približne 40 - 50 minút. Ja som začínala s výrobou z 250 g kvalitného masla, no rýchlo sa mi minulo, tak ho vyrábam z 1 kg tradičného masla, z ktorého vyrobíme cca 7 decilitrov ghee.
Maslo dáme do hrnca, na miernom ohni ho necháme roztopiť a priviesť do varu, nesmie prudko vrieť. Keď začne bublať, znížime teplotu.
Potom miešame a necháme ghee len tak pobublávať. Môže prskať, ale nič to nie je, uniká to len voda.
- Na povrchu sa bude tvoriť pena (zo zrazených bielkovín) a my ju môžeme buď zbierať alebo ju necháme tak a ona sa usadí na dne hrnca. Neskôr ju môžeme využiť napríklad pri pečení.
- Približne po 30 minútach sa maslo začína meniť na číru tekutinu, vtedy miešajte pomenej, aby ste prípadnú usadeninu na dne hrnca nezmiešali s oddeleným olejom. A keď usadenina začne pripomínať karamel, hrniec odstavte.
- Obsah hrnca preceďte cez čo najhustejšie sitko. Pre istotu dvakrát, až vtedy ghee maslo dajte do pohára na zaváraniny.
Záver
Maslo Ghee je naozaj pochúťka, ktorou si spestríte jedálniček a jednoduchou hriankou očaríte nielen rodinu, ale aj každú návštevu.
AnKa