Írsky chlieb bez droždia aj kvásku

Vytlačiť

Hodnotenie používateľov: 0 / 5

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Teraz je doba domácich chlebíkov, kváskových, špaldových aj tých klasických, zemiakových alebo vyrobených z kvasníc a bielej múky. Tento Írsky chlieb je jednoduchý, bez droždia alebo kvásku a rýchlo a ľahko sa pripraví. 

Írsky chlieb sa pripravuje zo špaldovej múky a jogurtu, miesto kvásku sa dáva sóda bicarbona. Chlieb má chrumkavú kôrku, je nadýchaný a vláčny aj na druhý deň. Vynikajúco chutí a je veľmi zdravý. Vhodný aj pre ľudí s tráviacimi ťažkosťami a diabetikou.

Pri jeho príprave nepotrebujete ani pekáreň, postačí vám forma alebo jenská misa a obyčajná rúra. Ak ho vyskúšate zaručene si ho obľúbite. 

Chlieb je dar a tiež symbol domova. Je to aj odmena, ako hovorí v básni  Milan Rúfus.


Môj milý, chlieb je odmena.
Preto sa modlíš
a ja tiež:
- chlieb každodenný daj nám dnes.

 

Čo na to : 

450 g špaldová múka

500 g biely jogurt ( grécky )

1 ČL soli

1 ČL sódy bicarbony

1 ČL  kryštálového alebo trstinového cukru

 

Ako na to :  

V miske zmiešame najskôr všetky sypké suroviny, potom pridáme biely jogurt, najlepšie hustý grécky jogurt. Suroviny nesmiete miesiť, stačí riadne premiešať, kým sa nespoja do polomäkkého cesta. 

Potom vytvarujeme guľatý alebo oválny bochník. Pečením sa vytvaruje sám a drží tvar. Pomúčenými rukami ho preložíme do zapekacej alebo jenskej misy, vystlanej papierom na pečenie.

Pečieme pri 180 stupňoch asi 50 minút. Po upečení ho preložíme na dosku a necháme vychladnúť. Má chrumkavú kôrku a vnútri je nadýchaný a vzdušný.

Dobrý je aj na druhý deň, ak ho nezjete na posedenie . Najradšej ho mám len s maslom alebo potom ako hrianku a s maslom Ghee.

Chlieb je vďaka špaldovej múke plný vitamínov, minerálov a aminokyselín, má nízky glykemický index a pozitívne ovplyvňuje imunitný systém. Neobsahuje kvasnice, tak nenafukuje a a môžu ho aj tí, ktorí nesmú mlieko. 

Ak pridáte o lyžičku viac cukru a zopár hrozienok, vznikne vám sladká verzia, niečo ako vianočka, ktorá s maslom a džemom chutí najmä deťom.

Treba len skúsiť. Určite si ho zamilujete. 

Anka