Máte radi jablká ? Vyskúšajte tieto jednoduché dobroty

Vytlačiť

Hodnotenie používateľov: 0 / 5

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Jedlá z jabĺk sú zdravé, plné vitamínov a celkom rýchle na prípravu. Zásobia telo energiou aj zasýtia. Účinky a obsah vitamínov blahodarne pôsobia na ľudský organizmus a dokážu si poradiť aj s rôznymi zdravotnými ťažkosťami.

 

Jablkové dobroty na chladné dni

 

Jablká sú jedným z najpopulárnejších plodov na svete. Dajú sa využiť v teplej i studenej kuchyni. Chutia sladko a neohrozia našu líniu.

Sú zdravé, majú veľa živín, napr. vitamíny C a B-komplex (skupina ôsmich vitamínov - B1, B2, B3, B5, B6, B9 a B12 - pozn. red.), antioxidanty, minerály a pomáhajú nám s trávením. Zásobia nás energiou a celkom dobre zasýtia. Blahodarne pôsobia na náš organizmus a účinne si poradia aj s rôznymi zdravotnými ťažkosťami. 

Pripravujú sa často v kombinácii so škoricou, ktorej vôňa dotvára skvelú chuť. Navyše aj škorica podporuje trávenie, pretože zrýchli váš metabolizmus, už malé množstvo zaženie chuť na sladké a udrží vaše telo fit. Jablko a škorica sú napríklad výbornou dvojicou podporujúcou detox.

Moje obľúbené recepty s jablkom sú lahodné a hlavne rýchle. Obohatia nás o vitamíny a chuťovým pohárikom dodajú parádny zážitok. 

 

Jablkové knedličky 

Celozrnné jablkové knedličky sú lahodné a zdravé. Nezaťažia našu štíhlu líniu, pretože spolu s celozrnnou múkou vytvoria jablká chutné, sladké hlavné jedlo plné vlákniny. 

Čo na to:

500 g jabĺk, 160 hrubej múky, štipka škorice, citrónová kôra. 

POSTUP PRÍPRAVY

Suroviny zamiešame a necháme 2 hodiny odstáť v chladničke, kým nám múka napučí. Potom pridáme 1 vajce a premiešame. Urobíme guľôčky, ktoré obalíme v hladkej múke. Varíme vo vriacej vode 5 minút. Z jednej dávky ich vyjde asi 20, ja som urobila z dvojitej, nech je dosť pre všetkých. 

Keď sú jablká veľmi šťavnaté, zahustíme jemnými ovsenými vločkami alebo strúhankou. Podávať ich môžete napríklad posypané mletými orechmi, s makom, strúhankou alebo tvarohom.

Pečené jablká 

Ďalšia chutná maškrta, ktorou očaríme nečakaných hostí. Do prípravy tejto dobroty ich môžeme kľudne zapojiť. 

 

 
Čo na to: 
 
Jablká, orechy, horká čokoláda, škorica, med, džem, arašidové maslo...
 
Jablká nakrájame na stredné plátky. Nanesieme tenkú vrstvu arašidového masla, domáceho džemu alebo medu. Alebo použijeme všetky tri "nátierky" pre "všeho-chuť".
 
Nahrubo nasekáme vlašské orechy, horkú čokoládu, sušené ovocie a poukladáme ich na plátky jabĺk. Nakoniec ešte posypeme kokosovou múčkou, škoricou. Dáme na cca 10 minút zapiecť do horúcej rúry a je to!
 

Pečené jablká s tvarohom

Vynikajúca pochúťka pre tých, ktorým nevadí kombinácia jabĺk so smotanou a tvarohom. 

 

 
 
Čo na to:
 
Jablká, tvaroh, kyslá smotana, škorica, med
 
Z jabĺčok vykrojíme jaderníky a nakrájame na cca 1 cm hrubé mesiačiky. Rúru nahrejeme na 150 -160 st. C, na plech dáme papier na pečenie, poukladáme jabĺčka, jemne posypeme kokosovým (trstinovým) cukrom a škoricou. Dáme zapiecť do rúry na 5 - 10 min. Tvaroh zatiaľ zmiešame s lyžicou kyslej smotany a medom.
 
Po upečení dáme na tanier, pridáme smotanu s tvarohom a na vrch môžeme pridať opražené vlašské orechy. 

 

Jablkovo-škoricová voda

 

Zlepšiť metabolizmus prirodzenou cestou si môžeme práve týmto jednoduchým nápojom. Je ľahký na prípravu a má mnoho ďalších úžasných výhod: 

  • Znižuje vašu chuť k jedlu
  • Zlepšuje imunitný systém
  • Reguluje krvný tlak
  • Zlepšuje zdravie srdca
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Znižuje príznaky alergie
  • Môže slúžiť ako detox

Tento nápoj obsahuje menej ako 10 kalórií v jednej dávke.

Ako na to: 

Jablká natenko nakrájame a dáme do džbánu. Pridáme jednu alebo dve škoricové tyčinky a naplníme džbán vodou. Džbán budeme môcť dopĺňať vodou ešte 3 až 4 krát predtým, než bude potrebné vymeniť jablko. Môžete vypiť jeden pohár pred každým jedlom. Uchovávame tento nápoj v chladničke, ale nie viac ako 3 dni.

 

Jablkový čaj

Ak nám z hore uvedených receptov zostanú jablkové šupky, určite ich nevyhadzujme. Povarme ich vo vode a máme vynikajúci čaj, ktorý chutí skvelo aj studený.


Jablkový čaj má veľa pozitívnych účinkov nielen na naše zdravie, ale aj krásu. Pomáha pri liečbe reumatizmu, pri problémoch s pečeňou a ľadvinami, tiež upokojuje. 

 

Záver

 
V chladným mesiacoch treba maškrtiť nielen zdravo, ale jesť aj jedlá, ktoré zahrievajú, teplé obilné kaše, vývary, zeleninové polievky a aj pečené jablká.  Telo, najmä slezina, sa nám poďakuje.
 
S láskou
Annka
 
 
Tags: , ,