Recepty z Mungo fazuľky

Vytlačiť

Hodnotenie používateľov: 0 / 5

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 
Vitamínová bomba v podobe Mungo fazuliek. Keď som si pred rokmi kúpila prvý krát túto fazuľku, tak som ju dlho nedokázala uvariť. Teraz ju milujem na rôzny spôsob, ako polievku, pomazánku, kari, prívarok alebo indický dhal.

 

Mungo fazuľka

Mungo je odroda fazule, ktorá sa k nám dostala z ďalekej Indie. Drobné zelené fazuľky obsahujú veľa živín a dajú sa použiť v mnohých pokrmoch. Ich prednosťou je ľahká stráviteľnosť, preto ich môžu jesť aj deti. Navyše majú vysokú sýtiacu schopnosť a nezvyšujú hladinu cukru v krvi, čo ocenia diabetici. 

Mungo obsahuje bielkoviny, vlákninu kopec vitamínov, 3 omega mastné kyseliny,  železo, horčík, mangán, draslík a fosfor. Posilňuje imunitu, chráni nás pred vírusmi, udržiava zdravé cievy aj srdce, podporuje trávenie, pomáha redukovať hmotnosť atď. 

Mungo fazuľu treba vopred namočiťaspoň na dve hodiny. Potom sa voda zleje a fazuľa sa varí v čerstvej vode kým nezmäkne. V takomto stave ju možno použiť do šalátov alebo si z nej pripraviť zdravú nátierku.

Polievka z Mungo fazuľky

Výživná mungo polievka, ktorá zasýti aj zahreje. Robím si ju dosť často, nielen preto, že je zdravá, ale naozaj mi veľmi chutí. Pridávam do nej mrkvu, zeler a korenie podľa momentálnej chuti. Dobrá je aj bez zeleniny. 

Čo na to : 

250 g uvarenej mungo fazuľky

olivový olej (ghee )

2 ks mrkva

cesnak, cibuľa

kurkuma, kari korenie, soľ

vňať petržlenu, žeruchy alebo klíčky munga

Ako na to: 

Na oleji si osmažíme cibuľku a cesnak , potom pridáme korenie, krátko osmažím a pridám fazuľku mungo. Premiešam a tiež krátko osmažím.

Pridám 1 celú a 1 na drobno pokrájanú alebo nastrúhanú mrkvu a zalejem vodou. Celá mrkva nám po uvarení poslúži na ozdobu. Trochu munga si môžeme nechať a opražiť so soľou, tiež na ozdobu polievky.  

Uvarenú polievku rozmixujeme do hladkého krému. Ak je moc hustá pridáme trochu prevarenej vody alebo vývar.
 
Posypeme čerstvými bylinkami, pridať klíčky alebo krutóny, alebo semienka, skrátka si tam dajte, čo vám chutí najviac. 

 

Pomazánky z Mungo fazuľky

Veľmi jednoduchá nátierka 

Na jej prípravu potrebujeme 2 šálky uvarených mungo fazuliek. Tieto rozmixujeme, pridáme 4-5 PL olivového oleja, mletú rascu a sezamové semiačka, soľ a korenie. 

Podávame na špaldovom chlebíku alebo hrianke.

Pomazánka mungo s mrkvou

Mungo fazuľky sú chutné aj na nátierky. K fazuľke pridávame to, čo máme doma alebo na čo máme práve chuť - mrkvu, avokádo, syr, horčicu, majonézu apod. 

Čo na to : 

200 g mungo fazuľky – v uvarenom stave

50 g maslo (ghee)

2 ks mrkva

1 na tvrdo uvarené vajíčko

soľ

mletá rasca

mleté čierne korenie

troška plnotučnej horčice (nemusí byť)

cibuľka šalotka

Ako na to: 

Fazuľku s mrkvou uvaríme a rozmixujeme, pridáme maslo alebo ghee, vajíčko, horčicu a korenie. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku. Podávame na hrianke alebo na kváskovom miniknäckebrote. 

Klíčky z mungo fazuliek 

Mungo klíčky sú oveľa výživnejšie ako tepelne upravená fazuľka. Najjednoduchšie je naklíčiť fazuľu v špeciálnej miske na naklíčenie, ktorú zoženiete v špecializovaných obchodoch. 

Fazuľky najskôr opláchneme a namočíme na 10 - 12 hodín do studenej prevarenej vody. Potom ich opláchneme a necháme odkvapkať. Následne ich dáme do misky na klíčenie a 3-krát denne prepláchneme. Klíčky budú hotové tak o 3 až 4 dni. Pred konzumáciou ich opäť opláchneme.

Šalát s klíčkami z mungo fazule

Čo na to : 

250 g výhonkov mungo fazule

50 g kvalitnej kuracej šunky (nemusí byť)

2 cibuľky aj s vňaťou 

1/2 hrnčeka nakrájanej kapusty

1/2 hrnčeka nakrájanej mrkvy

2 vajcia

cherry rajčinky

citrónová šťava, soľ, olivový olej,  tradičná sójová omáčka Tamari

Ako na to: 

Umyté a odkvapkané výhonky zmiešame s prúžkami šunky, nadrobno nakrájanou zeleninou a vajíčkami. Podľa chuti pridáme olivový olej a sójovú omáčku.

Mungo fazuľky si určite zamilujete, dajú sa pripraviť na rôzny spôsob, len sa netreba báť a testovať chute. 

S láskou

Annka

 

 
 
Tags: ,