Dobroty na zahriatie: Rýchle a zdravé recepty s jablkami

Dobroty na zahriatie: Rýchle a zdravé recepty s jablkami

Máte radi jablká? Vyskúšajte tieto jednoduché dobroty, ktoré vás zahrejú a obohatia o vitamíny! Jedlá z jabĺk sú nielen zdravé, plné vitamínov, ale aj rýchle na prípravu.

Tieto recepty sú skvelým spôsobom, ako zasýtiť telo energiou a zároveň si užiť niečo chutné. Jablká majú množstvo blahodárnych účinkov na náš organizmus – od podpory trávenia až po zlepšenie imunitného systému.

Jablká sú jedným z najpopulárnejších plodov na svete, využívajú sa v teplej aj studenej kuchyni a chutia skvele, no nezvyšujú kalorický príjem. Okrem toho obsahujú vitamíny C, B-komplex, antioxidanty a minerály. S jablkami na tanieri sa nemusíme báť o svoju líniu, zároveň nám pomáhajú pri detoxe a podporujú trávenie. A keď ich spojíte so škoricou, získate ideálnu kombináciu pre posilnenie metabolizmu.

Tu sú moje obľúbené recepty s jablkami, ktoré sú nielen lahodné, ale aj rýchle na prípravu.

1. Jablkové knedličky

Celozrnné jablkové knedličky sú chutné a zdravé, nezvyšujú kalórie vďaka celozrnnej múke a vláknine, ktorá sa postará o vaše trávenie.

 

Čo na to:

  • 500 g jabĺk

  • 160 g hrubej múky

  • Štipka škorice

  • Citrónová kôra

Postup prípravy:

  1. Suroviny zmiešame a necháme 2 hodiny odstáť v chladničke, aby múka napučala.

  2. Pridáme 1 vajce a premiešame.

  3. Vytvarujeme guľôčky, ktoré obalíme v hladkej múke.

  4. Varíme vo vriacej vode 5 minút. Z jednej dávky vyjde približne 20 knedličiek (ak chcete, môžete ich pripraviť aj z dvojitej dávky).

  5. Ak sú jablká veľmi šťavnaté, zahustíme ovsenými vločkami alebo strúhankou. Podávame s mletými orechmi, makom, strúhankou alebo tvarohom.

2. Pečené jablká

Tento recept je skvelý spôsob, ako prekvapiť hostí alebo si vychutnať maškrtu s rodinou.

Čo na to:

  • Jablká

  • Orechy

  • Horká čokoláda

  • Škorica

  • Med, džem, arašidové maslo

Postup prípravy:

  1. Jablká nakrájame na plátky.

  2. Na každý plátok nanesieme tenkú vrstvu arašidového masla, domáceho džemu alebo medu.

  3. Na vrch pridáme nasekané orechy, horkú čokoládu a sušené ovocie.

  4. Posypeme kokosovou múčkou a škoricou.

  5. Zapekáme v rúre na 180 °C približne 10 minút.

 

3. Pečené jablká s tvarohom

Jablká a tvaroh sa skvele dopĺňajú a vytvárajú zdravú, výživnú pochúťku.

Čo na to:

  • Jablká

  • Tvaroh

  • Kyslá smotana

  • Škorica

  • Med

Postup prípravy:

  1. Jablká vykrojíme a nakrájame na plátky.

  2. Na plech dáme papier na pečenie, poukladáme jabĺčka a jemne ich posypeme kokosovým (alebo trstinovým) cukrom a škoricou.

  3. Zapekáme v rúre na 150–160 °C asi 5–10 minút.

  4. Zmiešame tvaroh, kyslú smotanu a med.

  5. Po upečení podávame s tvarohovou zmesou a na vrch môžeme pridať opražené vlašské orechy.

 

4. Jablkovo-škoricová voda

Tento nápoj je skvelý spôsob, ako podporiť metabolizmus a detoxikovať telo prirodzenou cestou.

Čo na to:

  • Jablká

  • 1–2 škoricové tyčinky

  • Voda

Postup prípravy:

  1. Jablká nakrájame na tenké plátky a dáme do džbánu.

  2. Pridáme škoricové tyčinky a napustíme džbán vodou.

  3. Džbán môžeme dopĺňať vodou ešte 3–4 krát, než bude potrebné vymeniť jablko.

  4. Nápoj uchovávame v chladničke, ale nie viac ako 3 dni.

 

5. Jablkový čaj

Zvyšky jablkových šupiek môžete využiť na prípravu vynikajúceho čaju, ktorý má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie.

Postup prípravy:

  1. Jablkové šupky povaríme vo vode a pripravíme lahodný čaj.

  2. Tento čaj má priaznivý vplyv na reumatizmus, pečeň, obličky a upokojuje telo.

Záver

V chladných mesiacoch je dôležité jesť jedlá, ktoré nás zahrejú a zároveň sú plné živín. Tieto jablkové dobroty sú nielen zdravé, ale aj chutné a rýchle na prípravu. Zahrievajú nás zvnútra a dodávajú energiu, ktorú telo potrebuje.

AnnKa

Hľadať