Blog

Poklad menom jablko

Dary Zeme . Poklad menom JABLKO

Hodnotenie používateľov: 0 / 5

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Tento rok je nesmierne úrodný na ovocie rôzneho druhu. Rozhodla som sa písať o jablkách, našom tradičnom ovocí. Stromy sú nimi obsypané, až sa prehýbajú konáre a je ich toľko, že mnohí z nás nevedia, čo s nimi.

Často-krát si nevšímame a nevážime to, čo máme pod nosom a priťahujú nás exotické miesta a jedlá. Niekedy mám pocit, že nám  jablká zovšedneli a nevieme, čo všetko obsahujú a aký majú účinok.

Podľa mňa sú jabĺčka liek.  Keď napíšem jeho účinky, možno ho za liek budete považovať aj vy.

 

V ľudovom liečiteľstve sa používalo od nepamäti na rôzne neduhy:

  • Trávenie : pektín z jablka bráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov v črevách, dokáže dokonca odvádzať aj ťažké Jablká urýchľujú trávenie, čo pôsobí ako prevencia proti rakovine hrubého čreva.
  • Zníženie hladiny cholesterolu :stačí zjesť dve až tri jablká denne
  • Dna a choré obličky :jablká zvyšujú vylučovanie kyseliny močovej
  • Riziko cievnej mozgovej príhody pomôže znížiť vysoký obsah draslíka v jabĺčkach
  • Žlčové kamene :jablká pôsobia ako prevencia pred ich vznikom
  • : fruktóza v jablku pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi
  • Chrípka a nachladnutie : používať menšie jabĺčka, ktoré dozrievali na slnečnom mieste, lebo tie majú vyšší obsah vitamínu C, pri horúčke zaberá čerstvo nastrúhané jabĺčko alebo šťava z neho
  • Bolesť hlavy : v počiatočnom štádiu zaberá nielen surové ale aj varné jabĺčko
  • Nadváha : veľmi dobrý účinok má jablčný ocot, stačí každé ráno vypiť pohár vody s dvomi polievkovými lyžicami octu.

Jabĺčka sú ľahko stráviteľné, ich vôňa pôsobí priaznivo na organizmus a pri ich pravidelnej konzumácii vám po nich môžu voňať aj končeky vlasov. 

Teraz, keď máme to šťastie, že sme týmto vzácnym ovocím obdarení plným priehrštím, môžeme si ho užívať v surovom stave.

Jabĺčka si ukladáme aj na zimu, nie všetky sú však takéhoto uskladnenia schopné. A tak sa môžeme vyblázniť pri ich spracovávaní.  Možností je veľké množstvo. Vynikajúcim spôsobom je ich sušenie pri 50 st. C, či fermentáciou vyrobený domáci jablčný ocot.

Jablčný lekvár má lahodnú chuť, nie je potrebné ho sladiť a ak ku nemu pridáte aj ďalšie ovocie , tak získa ďalší rozmer. Ja ho kombinujem so slivkami, aróniou, jostami, trnkami, tmavým hroznom, dulami, niekedy pridám štipku škorice.

Pečené jablká sú výborné na koláče, do čajov, či na raňajkovú  kašu, tiež sa môžu piecť aj s iným ovocím.

Skúste sa odviazať a z jabĺk vyrobiť čatní, ktoré vám môže poslúžiť namiesto kečupu a ak dobre nakombinujete suroviny, tak si môžete vyrobiť chutnú liečivú bombu.

Jabĺčka dusíme na troche oleja so strúhaným zázvorom, cesnakom, škoricou, klinčekmi, chilli papričkami. Samozrejme osolíme. Po udusení rozmixujeme a pridáme trochu jablčného octu , prípadne citrónu. Môžete si vymyslieť vlastnú verziu, napr s kari korením, ja rada pridávam aj horčičné semienka. Výslednú chuť môžete ešte doladiť troškou cukru, najlepšie s hnedým.

Jablko je nositeľom rôznych symbolov, stalo sa hlavnou postavou v rôznych príbehoch, mýtoch, pesničkách aj rozprávkach.

V rozprávke o Snehulienke kráľovná, ktorá závidí jej krásu, v prezlečení ponúkne nevlastnej dcére otrávené jablko. Komu z nás sa páči ako sa správa kráľovná.

Ruku na srdce, koľkokrát podávame blížnemu otrávené jablko, ktorým sme veľakrát my sami, otrávení vlastnou závisťou, či dokonca nenávisťou. Posnažme sa a radšej darujme z lásky červené jabĺčko, ako sa spieva v ľudovej piesni.

Ľudmila Hoffmanová  Tvorím Srdcom

 

 

 
 

Trend Pre Ženy

RADOSŤ je naším TRENDOM.

Osobný rozvoj, zdravie, informácie a vzájomná pomoc pre chvíle radosti aj nepohody.

Produkty pre zdravie a krásu, športové oblečenie pre ženy.  

 

 

©2018 Trend pre ženy. Všetky práva vyhradené. Dizajn od AnKa

Hľadať