Blog

Plnené šampiňóny, bulgur a šalát s horčicovou zálievkou

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Milujem jednoduché a rýchle jedlá, ktoré zároveň pohladia chuťové bunky aj dušu. Dnes som dostala chuť na plnené šampiňóny – chutné, šťavnaté a pripravené podľa toho, čo práve chladnička ponúkla

Fantázii sa pri ich plnení medze nekladú, no ja som tentokrát siahla po zeleninovej kombinácii cukety a mrkvy. Ľahké, farebné a výživné – presne takto to mám rada.

Čo potrebuješ:

Na plnené šampiňóny:

  • veľké šampiňóny (8–10 ks)

  • 1 PL olivového oleja

  • 1 malá cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1/2 cukety alebo mrkvy (nastrúhanej)

  • hrsť nasekaných orechov (vlašské alebo kešu)

  • 1 PL lahôdkového droždia (alebo strúhaný syr podľa chuti)

  • soľ, korenie, tymian

  • voliteľne: čerstvá petržlenová vňať

Na burgur:

  • 1 hrnček burguru (predvarená celozrnná pšenica)

  • 2 hrnčeky vody alebo zeleninového vývaru

  • štipka soli

Na špenátový šalát:

  • čerstvý baby špenát (2 hrste)

  • hrsť cherry paradajok (prekrojené)

  • pár plátkov červenej cibule

  • semienka (tekvicové alebo slnečnicové)

Na teplú horčicovú zálievku:

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 ČL dijonskej horčice

  • 1 ČL medu alebo javorového sirupu

  • 1 ČL jablčného octu (alebo citrónovej šťavy)

  • soľ, čierne korenie

Ako na to:

1. Priprav bulgur:

V hrnci priveď vodu alebo vývar do varu, pridaj bulgur, osoľ a var cca 10–15 minút, kým nezmäkne. Potom nechaj dôjsť pod pokrievkou.

2. Šampiňóny:

Očisti klobúčiky, oddeľ nožičky. Klobúčiky mierne posoľ, potri olivovým olejom a daj bokom.
Na panvici opraž nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak, potom pridaj nastrúhanú cuketu a posekané nožičky šampiňónov. Podus cca 5–7 minút, potom vmiešaj orechy, dochuť korením, tymianom a droždím alebo syrom.
Zmesou naplň klobúčiky a zapeč v rúre na 180 °C asi 15–20 minút, kým budú pekne zlatisté.

3. Zálievka:

Na malej panvici alebo v rajnici zohrej olej, primiešaj horčicu, med, ocot, dochuť soľou a korením. Nechaj mierne prebublať – cca 1 minútu – a odstav.

4. Šalát:

V mise zmiešaj špenát, cherry paradajky, cibuľku a semienka. Polej teplou zálievkou tesne pred podávaním.

🥄 Podávaj takto:

Na tanier daj porciu bulguru, 2–3 plnené šampiňóny a porciu šalátu. Ozdob čerstvými bylinkami.

💚 Tip:

Tento recept je skvelý aj ako vegetariánska verzia hlavného jedla alebo ako ľahká večera. Vhodný aj pre ženy, ktoré si strážia líniu – s dostatkom vlákniny, rastlinných bielkovín a zdravých tukov.

Dobrú chuť

AnnKa

 

 
 

Trend Pre Ženy

RADOSŤ je naším TRENDOM.

Osobný rozvoj, zdravie, informácie a vzájomná pomoc pre chvíle radosti aj nepohody.

Produkty pre zdravie a krásu ženy 

 

 

©2025 Trend pre ženy. Všetky práva vyhradené. Dizajn od AnKa

Hľadať