Blog

Najzdravšia polievka sveta. Miso polievka

Hodnotenie používateľov: 0 / 5

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 
Miso je silná probiotická potravina, ktorá pomáha obnoviť prospešné baktérie v črevách pre zdravú mikroflóru. Miso polievka je liekom na večnú mladosť a dlhovekosť“, hovoria Japonci, ktorí ju milujú.
 
Miso polievka je tradičná japonská polievka. Jej príprava je jednoduchá a postačí vám len pár surovín. V minulom článku som spomínala Fermentované potraviny, medzi ktoré patrí aj pasta Miso.  

Miso pasta a jej benefity

Miso je vyrobené fermentáciou sójových bôbov, ktoré sú bohaté na bielkoviny a ďalšie dôležité živiny, ktoré prispievajú k zdravej výžive. Je to základná  zložka miso polievky spolu s prísadami, ktoré pomáhajú urobiť polievku chutnejšou, ako sú huby shitake, jarná cibuľka, morské riasy a tofu.

Pri výrobe miso pasty sa uvarená sója alebo ryža zmieša s morskou soľou a následne sa pridá pleseň známa ako koji (latinsky Aspergillus oryzae), ktorá pôsobí ako fermentačné činidlo. Zmes kvasí niekoľko dní až mesiacov, niekedy dokonca až rokov.

Miso je silná probiotická potravina, ktorá pomáha obnoviť prospešné baktérie v črevách pre zdravú mikroflóru.  Miso tiež obsahuje prebiotikum – potravu pre dobré baktérie. Keď probiotiká a prebiotiká spolupracujú synergickým spôsobom, je oveľa efektívnejšie podporovať prínos probiotík. Vďaka tomu je miso perfektným jedlom pre zdravé črevá. 

Dashi bez, ktorého to nie je ono

Dashi je základný japonský vývar používaný v mnohých japonských jedlách. Je niekoľko druhov dashi a takisto aj spôsobov, ako ho pripraviť – možete si ho pripraviť doma, môžete si kúpiť hotové dashi balíčky alebo dashi vo forme prášku. Ja som si dashi objednala.

Miso polievka 

Miso polievka je neoddeliteľnou súčasťou japonskej kuchyne a domáci si ju pravidelne vychutnávajú či už doma, alebo v reštauráciách. Známe japonské porekadlo hovorí: “Miso polievka je liekom na večnú mladosť a dlhovekosť“. 
 
Miso polievka môže byť súčasťou zdravého jedálnička. Má málo kalórií a radu výživných látok. Obsahuje rôzne vitamíny a minerály. Navyše miso pasta je fermentovaný produkt, takže obsahuje prospešné baktérie, ktoré podporujú zdravie črevnej mikroflóry. Treba si dať len pozor na obsah soli.
 
Keďže príprava miso polievky je jednoduchá, ľudia všetkých vekových kategórií si ju vychutnávajú pokojne aj denne, a to hocikedy. Môže sa jesť kedykoľvek, ráno, či večer alebo popíjať počas dňa, keď ste sa cítite vyčerpaní. Existuje niekoľko variácií miso polievky. Záleží od regiónu a od sezóny. Základnými a aj najbežnejšími ingredienciami sú wakame riasy, japonský vývar dashi a tofu, ale so zeleninou môžeme experimentovať. 

Ako pripraviť miso polievku? 

  1. Ak použijete dashi v prášku, vložte ho spolu s wakame riasami do hrnca so studenou vodou a dajte na strednom ohni zohrievať.
  2. Medzitým si pripravte zeleninu. Tú vždy krájajte na rovnako veľké kúsky. Tá, ktorá je tvrdšia a potrebuje sa variť dlhšie, pridajte ako prvú.
  3. Tofu sa zvyčajne pridáva až nakoniec. Ja by som asi radšej dala Tempeh
  4. Miso pastu pridávajte vždy až ku koncu varenia.
  5. Ak pridáte miso pastu, polievku už nevarte tak, že bude vrieť. Stratili by sa tým všetky výživné látky, chute a aróma miso pasty.

Aké ingrédiencie potrebujeme? 

Okrem spomínanej Miso pasty, wakame riasiach, dashi a tofu, môžeme použiť rôznu zeleninu a koľko len chceme, najlepšia je sezónna. 

  • Asparagus, špargľu
  • Jarnú cibuľku
  • Zelené fazuľové lusky
  • Mungo klíčky
  • Sladký zemiak
  • Baklažán
  • Čínsku kapustu
  • Huby
  • Cuketu
  • Mrkvu
  • Tekvicu

Mne chutila aj taká narýchlo miso polievka bez rias, ale s miso pastou, ktorú používam skoro všade. Chýbať by však nemal japonský vývar dashi, bez ktorého to už nie je ono. Alebo treba pridať aspoň domáci vývar.

Moja domáca Miso polievka

Opätovné zohrievanie je v poriadku, ale dajte si pozor, aby polievka nezačala vrieť. Zničili by sa tak výživné látky v miso paste. 

Polievku skladujte v chladničke maximálne 2 – 3 dni. Najlepšie je však zjesť ju hneď, ako si ju prichystáte. Vtedy bude najlepšia. Časom môže stratiť bohatú arómu a chute.

Dobrú chuť

AnnKa

Zdroj

 

 
 

Trend Pre Ženy

RADOSŤ je naším TRENDOM.

Osobný rozvoj, zdravie, informácie a vzájomná pomoc pre chvíle radosti aj nepohody.

Produkty pre zdravie a krásu ženy 

 

 

©2024 Trend pre ženy. Všetky práva vyhradené. Dizajn od AnKa

Hľadať