Práve teraz je ideálny čas na karfiol – je lacný, čerstvý a dostupný aj z miestnych zdrojov. Dá sa pripraviť na množstvo spôsobov, no niektoré klasiky sa nám už trochu objedli.
Moje obedy a večere tvoria jedlá z ryže, zeleniny, strukovín... no človek potrebuje obmieňať chute, aby to nebola len rutina. Preto hľadám nové chute a variácie, ktoré nielen zasýtia, ale aj stále potešia.
Karfiol je skvelý parťák. Výživný, dostupný a dobre sa kombinuje. Jeden z mojich obľúbených receptov sú karfiolové halušky s bryndzou a slaninkou – výborné jedlo, ktoré schválil aj môj syn. No dnes vám prinášam niečo ľahšie a možno aj zdravšie: karfiolový steak so zeleninou a rajčinovou omáčkou.
Karfiolový steak so zeleninou
Čo budete potrebovať:
-
1 hlávka karfiolu
-
1–2 batáty
-
1 cuketa
-
1–2 mrkvy
-
maslo ghee alebo olivový olej
-
údená soľ
-
čierne korenie
-
kurkuma
-
mletá červená paprika (len na karfiol)
-
korenie na zeleninu (napr. Anička z bio predajne – voliteľné)
-
sójová omáčka
-
mladá cibuľka
-
cesnak
-
medvedí cesnak (mrazený alebo čerstvý)
Postup:
-
Predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte si plech s papierom na pečenie a jemne ho potrite olejom.
-
Zeleninu umyte a nakrájajte: karfiol na 1 cm „rezne“, batáty na hrubšie kolieska, cuketu na tenšie plátky, mrkvu na pásiky. Cibuľku a cesnak si nechajte na neskôr.
-
Na plech poukladajte karfiol a zeleninu. Osoľte údenou soľou a ochuťte koreninami (červenú papriku použite len na karfiol). Pokvapkajte olejom a sójovou omáčkou – alebo si pripravte zálievku z týchto surovín a zeleninu ňou potrite.
-
Pečte pri 180–200 °C. Pred koncom pečenia pridajte nakrájanú cibuľku, cesnak a trochu medvedieho cesnaku. Pečenú zeleninu posypte syrom – ja som použila kravský údený, a chutilo to výborne!
Rajčinová omáčka – výborný doplnok
Suroviny:
-
cca 250 g cherry paradajok (červené aj žlté)
-
2–3 strúčiky cesnaku
-
čerstvá bazalka
-
1 PL trstinového cukru
-
soľ
Postup:
-
Paradajky prekrojte na polovice. V hrnci rozohrejte olej a paradajky dajte reznou stranou nadol.
-
Pridajte nožom rozpučený cesnak, natrhané lístky bazalky, posypte cukrom, osoľte. Nechajte dusiť bez miešania, až kým sa paradajky nezačnú karamelizovať (cca 10–15 minút).
-
Potom omáčku premiešajte – je hotová!
Skvele chutí aj samotná, napríklad s cestovinami. A cesnak takto pripravený uvoľní jemnú a lahodnú chuť.Záverom...
Verím, že vás tento jednoduchý recept inšpiruje. Karfiolové rezne si môžete pripraviť aj samostatne – opiecť na panvici z oboch strán a podávať so zemiakmi a zeleninovým šalátom.
Ak recept vyskúšate, dajte mi vedieť, ako vám chutil. A ak máte svoj obľúbený zeleninový recept, pošlite mi ho – rada ho otestujem a možno sa podelíme s ostatnými čitateľmi.
Dobrú chuť a krásny deň
Annka