Karfiolový steak s pečenou zeleninou a rajčinovou omáčkou

Karfiolový steak s pečenou zeleninou a rajčinovou omáčkou

Práve teraz je ideálny čas na karfiol – je lacný, čerstvý a dostupný aj z miestnych zdrojov. Dá sa pripraviť na množstvo spôsobov, no niektoré klasiky sa nám už trochu objedli.

Moje obedy a večere tvoria jedlá z ryže, zeleniny, strukovín... no človek potrebuje obmieňať chute, aby to nebola len rutina. Preto hľadám nové chute a variácie, ktoré nielen zasýtia, ale aj stále potešia. 

Karfiol je skvelý parťák. Výživný, dostupný a dobre sa kombinuje. Jeden z mojich obľúbených receptov sú karfiolové halušky s bryndzou a slaninkou – výborné jedlo, ktoré schválil aj môj syn. No dnes vám prinášam niečo ľahšie a možno aj zdravšie: karfiolový steak so zeleninou a rajčinovou omáčkou.

Karfiolový steak so zeleninou

Čo budete potrebovať:

  • 1 hlávka karfiolu

  • 1–2 batáty

  • 1 cuketa

  • 1–2 mrkvy

  • maslo ghee alebo olivový olej

  • údená soľ

  • čierne korenie

  • kurkuma

  • mletá červená paprika (len na karfiol)

  • korenie na zeleninu (napr. Anička z bio predajne – voliteľné)

  • sójová omáčka

  • mladá cibuľka

  • cesnak

  • medvedí cesnak (mrazený alebo čerstvý)

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte si plech s papierom na pečenie a jemne ho potrite olejom.

  2. Zeleninu umyte a nakrájajte: karfiol na 1 cm „rezne“, batáty na hrubšie kolieska, cuketu na tenšie plátky, mrkvu na pásiky. Cibuľku a cesnak si nechajte na neskôr.

  3. Na plech poukladajte karfiol a zeleninu. Osoľte údenou soľou a ochuťte koreninami (červenú papriku použite len na karfiol). Pokvapkajte olejom a sójovou omáčkou – alebo si pripravte zálievku z týchto surovín a zeleninu ňou potrite.

  4. Pečte pri 180–200 °C. Pred koncom pečenia pridajte nakrájanú cibuľku, cesnak a trochu medvedieho cesnaku. Pečenú zeleninu posypte syrom – ja som použila kravský údený, a chutilo to výborne!

Rajčinová omáčka – výborný doplnok

Suroviny:

  • cca 250 g cherry paradajok (červené aj žlté)

  • 2–3 strúčiky cesnaku

  • čerstvá bazalka

  • 1 PL trstinového cukru

  • soľ

Postup:

  1. Paradajky prekrojte na polovice. V hrnci rozohrejte olej a paradajky dajte reznou stranou nadol.

  2. Pridajte nožom rozpučený cesnak, natrhané lístky bazalky, posypte cukrom, osoľte. Nechajte dusiť bez miešania, až kým sa paradajky nezačnú karamelizovať (cca 10–15 minút).

  3. Potom omáčku premiešajte – je hotová!

Skvele chutí aj samotná, napríklad s cestovinami. A cesnak takto pripravený uvoľní jemnú a lahodnú chuť.Záverom...

Verím, že vás tento jednoduchý recept inšpiruje. Karfiolové rezne si môžete pripraviť aj samostatne – opiecť na panvici z oboch strán a podávať so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Ak recept vyskúšate, dajte mi vedieť, ako vám chutil. A ak máte svoj obľúbený zeleninový recept, pošlite mi ho – rada ho otestujem a možno sa podelíme s ostatnými čitateľmi.

Dobrú chuť a krásny deň
Annka

Trend Pre Ženy bez veku

Miesto, kde zdravie a životný štýl nemajú dátum spotreby. 

Blog a Produkty pre zdravie a krásu ženy.  

Odporúčané stránky

Hľadať