Blog

Karfiolový steak s pečenou zeleninou a rajčinovou omáčkou.

Hodnotenie používateľov: 0 / 5

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Práve teraz je obdobie, keď kdekoľvek zoženiete aj z miestnych zdrojov celkom lacný karfiol. Dá sa robiť na mnohé spôsoby, niektoré sa nám však už objedli, tak hľadáme nové spôsoby úpravy. 

V poslednej dobe sa mi menia chute. Vždy som si myslela, že bez mäsa to nedám, ale zrejme dám. Kedysi bez neho ani deň, potom týždeň a teraz som už skoro mesiac bez mäsa. A to mám v mrazáku obľúbenú divinu, pstruhov a kurča z domáceho chovu. Tak neviem. Zatiaľ to len pozorujem ( môj obľúbený postoj Pozorovateľa), uvidím kam ma to dovedie.

Moje obedy a večere patria teda jedlám z ryže, zeleniny, strukovín apod. Lenže treba skúšať rôzne chute a variácie, aby sme sa nielen zasýtili, ale nám to aj stále chutilo.

Karfiol je zdravá zelenina a dá sa kombinovať s rôznymi chuťami. Skúste si ho spraviť s bryndzou a s slaninkou. Sú to skvelé karfiolové halušky, naozaj nemajú chybu. Výborný recept, ktorý mi "odobril" syn, aj moji priatelia. 

Dnes sa s vami však podelím o recept na  Karfiolový Steak. Robila som si ho minulú sobotu a keďže mi moc chutil , patrila mu aj nedeľa. Piekla som ho spolu s batátom, cuketou a mrkvou. V nedeľu som si k nemu pripravila aj rajčinovú omáčku. 

Koreniny nakupujem v bio kvalite v predajni Luna , zeleninu v stánkoch na trhu. Medvedí cesnak som si nazbierala a zamrazila. 

 

Čo na to:

1 hlávka karfiolu

1 -2 batáty

1  cuketa

1 - 2 mrkvy

maslo ghee alebo olivový olej 

údené soľ 

čierne korenie

kurkuma

červená paprika

korenie Anička na zeleninu z bio predajne (nemusí byť)

sojová omáčka

mladá cibuľka, cesnak, medvedí cesnak 

Ako na to: 

1. Najskôr si umyjeme a načistíme zeleninu a predhrejeme rúru na 200 °C. Pripravíme si plech na pečenie a vystelieme ho papierom. Papier si môžeme potrieť olejom.

2. Karfiol narežeme asi na 1 cm plátky (ako rezne), cuketu na tenšie a batáty na hrubšie kolieska, mrkvu na pásiky, cibuľku a medvedí cesnak na drobno.

3. Na plech poukladám steaky a všetku pripravenú zeleninu, okrem cibuľky a cesnaku, ktoré pridávam pred dopečením. Všetko osolíme, najlepšie údenou soľou. Dodá chuť jedlu, je ideálna na ochutenie pokrmov pred pečením a grilovaním alebo ako finálna úprava jedla. Výborná na steaky a všetky druhy mäsa, ryby, plody mora, vajcia, hríby, pečené zemiaky či grilovanú zeleninu.

Potom okorením pripravenými koreninami , okrem červenej papriky. Tú použijem len na karfiol, aby to chuťovo aj farebne pripomínalo steak. Potrieme maslom ghee alebo olejom a tiež sójovou omáčkou. 

Možno je jednoduchšie pripraviť si zálievku - do oleja pridať sójovú omáčku a koreniny , okrem červenej papriky. Je to na vás, každý sme inak zvyknutý.

4. Môžeme dochutiť citrónovou šťavou. Dáme upiecť a pred dopečením pridáme cibuľku s cesnakom. Pečieme pri teplote 180 - 200°C , podľa potreby. Upečenú zeleninu dáme na tanier a posypeme strúhaným syrom. Ja som mala kravský údený, bolo to vynikajúce. 

V nedeľu som k tomu pridala rajčinovú omáčku, aby som trochu pomiešala chute. Prikladám recept aj foto z nedele. 

Rajčinová omáčka 

zopár (250 g ) cherry paradajok , červená, žlté

2 – 3 strúčiky cesnaku

pár lístkov čerstvej bazalky

1 PL trstinového cukru, soľ

 

Ako na to: 

1. Cherry parajky prekrojte na polovicu.V hrnci rozohrejte tak 1 – 2 PL olivového oleja a pridajte paradajky prerezanou stranou smerom dole.

2. Pridajte nožom roztlačený cesnak a natrhané lístky bazalky.Paradajky jemne osoľte, okoreňte a posypte trstinovým cukrom. Nechajte bublať na miernom ohni a nemiešajte.

3. Paradajky sa musia opiecť až skaramelizovať, trvá to približne 10 – 15 minút. Omáčku po skaramelizovaní paradajok jemne premiešajte a pridajte k pečenej zelenine. 

Omáčka je výborná aj k cestovinám, je výrazná a dobrá sama o sebe. Ak plochou stranou noža roztlačíte cesnak, trochu sa rozpadne a pôjde z neho tak akurát cesnakovej chuti. Pretlačený alebo len nakrájaný by nebol taký chutný.

Dúfam, že vám bude zeleninka chutiť. Karfiolové rezne si môžete urobiť aj samotné, opiecť na panvici z jednej a druhej strany a podávať napr. so zemiakmi a zeleninovým šalátom. Je to na vás.

Verím, že som vás trochu inšpirovala. Poteší ma, ak mi dáte vedieť, či ste skúšali recept a ako vám chutil. Prípadne mi pošlite váš overený recept na zdravé jedlo. Vyskúšam a podelíme sa s ostatnými.

Dobrú chuť a skvelý deň

Anka

 

 

 
 

Trend Pre Ženy

RADOSŤ je naším TRENDOM.

Osobný rozvoj, zdravie, informácie a vzájomná pomoc pre chvíle radosti aj nepohody.

Produkty pre zdravie a krásu ženy 

 

 

©2020 Trend pre ženy. Všetky práva vyhradené. Dizajn od AnKa

Hľadať