Blog

Babie leto z pohľadu TČM. Fáza Zem

Hodnotenie používateľov: 0 / 5

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Babie leto predstavuje prelom obdobia medzi koncom leta a začiatkom jesene  - aktivitu vystrieda upokojenie a energia, ktorá bola v letnom období na vrchole sa vracia do rovnováhy a harmónie. 

V mesiaci august sa noci predlžujú, dni skracujú čo je znakom toho, že pomaly leto končí a zjesenieva sa. Noci sa ochladzujú. Nastáva obdobie, kedy pomaly zbierame úrodu, začíname už konzumovať viac varenú stravu, upúšťame pomaly od surovej a chladnej potravy, pomaly sa zahrievame, pripravujeme organizmus na zimu.

S každým ročným obdobím je spojený jeden element. Ten sprevádza vždy dva mesiace v roku. A medzi jednotlivými obdobiami nastáva medziobdobie prvku Zeme.

Po lete je takým medziobdobím tzv. babie leto, obdobie návratu, doba prechodu medzi tým, čo ešte neskončilo a tým, čo ešte neprišlo. 

Návrat do stredu

Všetko v živote, čo robíme, či už je to práca, výchova detí, štúdium..., má vždy rovnaký priebeh. Po období vzostupu a vrcholu, prichádza obdobie, nie doslova pádu, ale obdobie istého zostupu. Preto sa asi aj hovorí, že „Nič netrvá večne“, že všetko má svoj začiatok aj koniec.

Práve vtedy, keď niečo končí, je to obdobie niečoho nového, čo nevyhnutne musí prísť. Pochopením týchto súvislostí budeme s ľahkosťou akceptovať konce a náročnejšie obdobia a nebudeme sa držať zubami-nechtami toho, čo má odísť.

Letom sa tiež nič nekončí, naopak prichádza niečo dôležité aj krásne zároveň.

TČM a Päť elementov

Podľa tradičnej čínskej medicíny ( TČM ) je fyzické telo človeka tvorené zložitou kombináciou zmyslových, vnútorných orgánov, ktoré medzi sebou komunikujú sú navzájom prepojené a pracujú ako dobre vyvážený mechanizmus.

Dôležitú úlohu v tomto systéme hrá päť elementov: element Drevo, Oheň, Zem, Kov a Voda.

Predstavujú päť prírodných síl kde prvok Drevo zodpovedá pečeni, Oheň srdcu, Zem slezine, Kov pľúcam, Voda obličkám. Prvky sú vzájomne prepojené a pôsobia podľa určitých pravidiel.

Zem predstavuje stred medzi elementmi. Je to vyživujúci a harmonizujúci prvok, jeho funkciou je transformácia. Fáza Zem prináša priestor na zastavenie sa, zamyslenie sa nad ďalšími aktivitami a plánmi. Vytvára predel na revíziu našich ročných krokov.

Okruh Zeme a Žalúdka

Do funkčného okruhu Sleziny-slinivky patrí: slezina-slinivka, žalúdok, svaly, lymfa, riedke sliny, tráviace šťavy, ústa , pery, chuť.

SLEZINA

Funkciou prvku Zeme je transformácia, a preto slezina súvisí s trávením a vstrebávaním jedla a následne skladovaním a rozvádzaním živín do organizmu.

Úloha Sleziny

pomáha tráviť potravu a čerpať z nej živiny

má transformačnú a vzostupnú úlohu

zodpovedá za tvorbu krvi a energie

riadi tekutiny a vlhkosť v tele

drží krv v cievach a žilách, drží orgány na svojom pôvodnom anatomickom mieste

riadi svalstvo a končatiny (pri zlej funkcii svaly atrofujú, ochabujú a slabnú)

slezina je hlavným ochrancom imunity tela

je hlavným kontrolórom všetkých červených krviniek

je nerozlučne spojená so žlčníkom

vyživuje maternicu

 

Podľa TCM v Slezine sídli duša Yi. Tú by sme mohli pripodobniť k intelektu - je totiž zodpovedná za myslenie, schopnosť sústrediť sa, zapamätávať si a zovšeobecňovať myšlienky.

Všetky informácie rovnako ako potravu najskôr prijíma Slezina, preto treba dbať aj na to, akú „nehmotnú“ stravu nášmu telu poskytujeme. Neustály príval informácií alebo ťažké správy zamestnajú Slezinu niekedy až natoľko, že jej potom nezostáva dosť síl venovať sa riadnemu tráveniu.

Človek, ktorého slezina/pankreas sú v harmónii

Ľudia s rovnováhou sleziny / pankreasu sú väčšinou veľmi ťažko pracujúci, praktickí a veľmi zodpovední. Radi vychovávajú samých seba, ale aj druhých, sú tiež veľmi aktívni a stabilní. Majú veľmi dobrý vzťah k jedlu a dobré trávenie. Ich končatiny sú mocné, správanie disciplinované a často majú veľmi kreatívne nápady.

Človek, ktorého slezina/pankreas sú v nervnováhe

Najcharakteristickejším znakom je chronická únava, fyzická, aj mentálna stagnácia. Následkom takejto stagnácie je kreatívny vývoj osobnosti pozastavený. Tieto osoby majú zvyčajne slabé trávenie, sprevádzané mnohými príznakmi ako nevoľnosť, nadúvanie, riedka stolica a znížená chuť do jedla. Častým príznakom je tiež nerovnováha hladiny cukru v krvi.

 Príznaky oslabenej  sleziny

riedky hlien v rôznych častiach tela

nafukovanie

nechutenstvo s pocitom sýtosti

tvorba opuchov

brnenie v končatinách

emočná precitlivenosť

tvorba modrín

celulitída   

kašovitá stolca až hnačka

únava, najmä po jedle

neschopnosť koncentrácie

neodolateľná chuť na sladké

studené ruky a nohy

bledosť v tvári

Gestá poukazujúce na nerovnováhu v slezinovom okruhu:

spojené ruky pomocou brušiek prstov, hranie sa s ceruzkou či perom, neustále ujedanie, „ďobkanie“ jedál, vyťahovanie a zasúvanie peňazí do peňaženky, hranie sa s predmetmi, používanie gesta „to je veľmi chutné“, dotýkanie sa strany nosu prostredníkom, dotýkanie sa prostredníkom pod nosom, prechádzanie si stavu pier prstami, uzliny pod ušami, siahanie si na zátylok, dotýkania sa dekoltu, mandlí, miest pod prsníkom, šteklene pod prsníkom, slezinová hrbatosť je prejavom preberania problémov iných na vlastné plecia, prechádzanie si lýtok a zadku vlastnými rukami.

Nedostatok energie sleziny je spôsobený schladzujúcimi, príliš zvlhčujúcimi a ťažko stráviteľnými potravinami. Ďalej môže byť spôsobený aj jednostrannými stravovacími návykmi, opakovanými redukčnými diétami a hladovaním, nepravidelnou stravou.

Pri chronickom nedostatku energie v slezine dochádza k celkovému vyčerpaniu organizmu a nevysvetliteľnému smútku.

Mali by sme vedieť, že ťažko stráviteľné potraviny naše telo vyčerpávajú. Nestráviteľná strava produkuje vlhkosť v tele (obezitu, tuk, zanesenie ciev, mentálnu ťažkosť) a tá sa po dlhšej dobe mení na hlien.

 

Slezine škodí:

priemyselne spracovaný cukor a produkty z neho vyrobené (čokoláda, sladkosti, pečivo, kečup, limonáda, kola, atď.)

potraviny obsahujúce veľké množstvo fosfátu (limonáda, kola, ovocné šťavy, tavený syr, údené produkty)

veľké porcie a časté jedlá, rovnako aj konzumovanie stravy medzi jedlami (trávenie si nemá kedy oddýchnuť a potravu poriadne stráviť)

hotové jedlá, konzervy, hotové omáčky, polievky, zmes korenia, zmes na pečenie, chlieb, light výrobky, múka, mrazené potraviny, ľadové nápoje, nekvalitné oleje a tuky

nesprávne zloženie jedálneho lístka (nadbytok mäsa, mlieka, mliečnych výrobkov, vajec, živočíšnych tukov a pečiva)

nadbytok surovej zeleniny (surová zelenina sa musí dostatočne natráviť, aby telo dostalo z vlákniny živiny do tela a do čriev sa nedostala nerozložená strava, čím sa opäť zaťažuje slezina)

nedostatočné prežúvanie a preslinenie

potraviny pripravované v mikrovlnke a nedostatočne uvarené jedlá

nevhodná kombinácia jedla ako je chlieb so syrom a šunkou

Ak ste si pri čítaní uvedomili, niektoré horeuvedené „chyby“ v stravovaní , možno je čas niečo zmeniť a prehodnotiť svoje stravovacie návyky. K tomu vás môžu inšpirovať recepty, ktoré sú slezine a orgánom Zeme nápomocné.

Vizualizácia na liečenie tohto okruhu

Obraz trávy pevne zakorenenej v hline, had, ktorý sa šplhá hore po kmeni stromu a vetvách, obraz preoranej pôdy ako do nej vsádzate stromy, či kríky, ktoré následne svojimi koreňmi roztláčajú zem okolo seba, korene stromov.

 

Recepty

Pšenová kaša s tekvicou hokaido

Pol šálky pšena, 2 plátky tekvice nakrájanej na kúsky, štipka soli, 2 až 3 šálky vody

Pšeno premyjeme. Všetky suroviny okrem tekvice vložíme do hrnca s hrubším dnom a privedieme do varu. Varíme na slabom plameni 15 minút. Vložíme tekvicu a varíme ďalších 15 až 20 minút. Pred podávaním trošku premiešame. Podávame posypané gomasiom a nakrájanými kolieskami póru alebo aj s plátkami morskej riasy. Kašu je vynikajúce jesť s trochou tuku, ako je kokosový olej, maslo či čírené maslo, alebo poliať trochou oleja.  

Účinky: Doplňuje čchi, dodáva sladkú chuť, a tým lieči slezinu-slinivku a žalúdok, pšeno zbavuje prebytočnej vody.

 

Kaša z ovsených alebo ryžových vločiek

Najrýchlejší spôsob je namočiť vločky na noc do ryžového či ovseného mlieka (stačí aj do vody). Ráno ich privedieme do varu, osolíme štipkou soli a na slabom ohni varíme asi 10 minút. Ak varíme na minimálnom ohni, netreba ich miešať. Ak sme vločky nenamočili na noc, bude ich treba variť asi 25 minút. Ak ich varíme v mlieku, chuť bude príjemne sladkastá aj bez dodatočného sladenia. Môžeme ju variť s mrkvou, banánom, tekvicou hokaido a pod. Na záver posypeme semienkami, orechmi, sušeným ovocím a omastíme trochou tuku.

Účinky: Doplňuje čchi, zahrieva tráviaci trakt.

 

Slaný variant kaše, „savery“

Obilné kaše sú vynikajúce aj na slano. Slovo „savery“ má koreň v anglickom slovese „to save“ – zachrániť, uchovať. Z toho vyplýva, že nám vo forme raňajok dajú veľa sily. Na takúto kašu môžeme použiť akékoľvek obilie, pridáme trošku viac soli, zeleninového vývaru alebo po dovarení pastu miso.

Takúto kašu je vhodné posypať rôznymi semienkami (k slanej chuti sa vynikajúco hodia tekvicové semienka), orechmi, vločkami z riasy nori alebo gomasiom (recept nájdete v kapitole VODA). Ku kaši môžeme pridať akúkoľvek zeleninu, akú doma máme, buď blanšírovanú, alebo naparenú, napríklad mrkvu, tekvicu hokaido, pór, brokolicu.

Vynikajúce je servírovať túto kašu aj s troškou pickles. Aj túto kašu je vynikajúce jesť s trochou tuku – okrem spomenutých sa k nej hodí napríklad aj čerstvá domáca kačacia masť. 

Účinky: Doplňuje čchi sleziny-slinivky a obličiek.

 

Najrýchlejšia ranná kaša

1 diel celozrnnej krupice (špaldovej, ryžovej, kukuričnej alebo pohánkovej), 4 až 5 dielov vody alebo obilného mlieka, štipka morskej soli

Necháme zovrieť vodu alebo obilné mlieko, uvedieme do varu a osolíme štipkou soli. Pomaly prisypávame krupicu a hneď začneme miešať, najlepšie metličkou na šľahanie alebo vidličkou. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni 3 a 5 minút. Ak máme čas, môžeme po dovarení kašu nechať ešte „spať“ v hrnci s pokrievkou asi 20 minút. Bude ešte hustnúť a napučiavať.   

Účinky: Doplňuje čchi, zahrieva tráviaci trakt.

 

Kaša z jačmenných krúp a slzovky

¾ šálky jačmenných krúp, ¼ šálky slzovky, 3 šálky vody, asi 5 cm riasy kombu, 4 huby šitake, na jemno nakrájaná jarná cibuľka.

Krúpy a slzovku premyjeme. Na noc ich namočíme spolu do vody do tlakového hrnca. Ráno pridáme riasu kombu a hubu šitake. Hrniec natlakujeme a suroviny varíme 45 minút. Po dovarení huby nakrájame, riasu kombu pokrájame na jemné plátky a premiešame s obilím a zelenou cibuľkou. Pokiaľ nemáme tlakový hrniec, treba variť dlhšie.

Účinky: Doplňuje čchi, dodáva sladkú chuť, a tým lieči slezinu-slinivku a žalúdok, čistí, rozpúšťa nánosy hlienov v tele, zvlhčuje pokožku.

 

Kondží zo sladkej ryže s vlašskými orechmi

Sladká ryža, vlašské orechy, štipka soli, zahrievajúce koreniny, voda.

Ryžu varíme s orechmi s desaťnásobkom vody. Podľa chuti môžeme vylepšiť škoricou, klinčekom, zázvorom.

Účinky: Zahrieva stred, rozptyľuje chlad, posilňuje čchi sleziny-slinivky a žalúdka.

 

Mrkvová kondží z pšena alebo ryže

Pšeno alebo ryža, nastrúhaná mrkva, štipka soli, voda.

Ryžu alebo pšeno varíme spolu s mrkvou a desaťnásobkom vody ryže/pšena. 

Účinky: Doplňuje stred, povzbudzuje čchi, rozptyľuje nafúknutie brucha, premieňa stagnáciu.

 

Kondží s fazuľou adzuki

Ryža, fazuľa adzuki, štipka soli, voda.

Rovnaké množstvo ryže a fazule adzuki varíme s desaťnásobkom vody spoločne.

Účinky: Odvádza vlhkosť, uvoľňuje močenie.

 

Campa

Šálka lúpaného jačmeňa, voda, maslo alebo čírené maslo (ghí), soľ alebo zeleninový bujón

Jačmeň opražíme na sucho, až jemne zhnedne a vonia. Pomeliete ho na mlynčeku na obilie. Ak mlynček nemáme, necháme si ho u niekoho pomlieť. Zmiešame s vodou v pomere 1 diel múky a 3 až 4 diely vody, posolíme a povaríme. Podávame s maslom, číreným maslom (ghí) alebo posypeme gomasiom. Môžeme ozdobiť semienkami, orechmi, posekanou pažítkou, jarnou cibuľkou. Vynikajúca je s blanšírovanou mrkvou a pórom.   

Účinky: Veľmi vyživujúca, doplňuje čchi sleziny-slinivky a obličiek, praženie dodá potrebný jang, najmä v zime, alebo pri zimomravosti.

Čaj z kuzu

Čajová lyžička kuzu, šálka vody, soľ, či sójová omáčka

Kuzu rozpustíme v troške studenej vody, postupne pridávame ďalšiu vodu a stále miešame, aby sa kuzu rovnomerne rozpustilo. Medzitým necháme zovrieť šálku vody, do ktorej vmiešame rozpustené kuzu a poriadne premiešame. Varíme 5 až 7 minút, až tekutina začne mať gélovito priesvitnú konzistenciu. Môžeme pridať trošku soli alebo sójovej omáčky.

Účinky: Upokojuje žalúdok, pomáha pri všetkých bolestiach hlavy, pri prechladnutí a chrípke, znižuje teplotu pri teplotách do 38 °C. Kuzu detoxikuje, používa sa na zmiernenie menopauzálnych prejavov, odstraňuje bolesti hlavy po alkohole, zbavuje závislosti od alkoholu. 

Nápoj z kuzu pri tráviacich problémoch 

Čajová lyžička kuzu, šálka vody, slivka umeboši

Kuzu rozpustíme v troške studenej vody, postupne pridávame ďalšiu vodu a stále miešame, aby sa kuzu pekne rozpustilo. Medzitým necháme zovrieť šálku vody a 5 minút v nej povaríme slivku umeboši. Vmiešame rozpustené kuzu a poriadne premiešavame, pokým sa škrobom zakalený nápoj „nevyčistí do priesvitna“. Vypijeme teplé, umeboši zjeme.

Účinky: Upokojuje žalúdok a črevá, kuzu detoxikuje, umeboši rozpúšťa rôzne zatvrdliny, teda myómy, cysty, polypy a pod.

 

Pšenové fašírky

Fašírka je univerzálna na obed, večeru alebo dokonca sa hodí dobre aj na desiatu, alebo si ju môžete pribaliť spolu zo zeleninou na výlet do hôr.

1 hrnček uvareného pšena, pár lyžíc vody, štipka soli, pár lyžíc pohánkovej múky, olej na vyprážanie

Pšeno vyperieme pod tečúcou vodou a varíme ho v pomere 1 : 3 s troškou soli až do vyvarenia vody. Takto uvarené pšeno zaprášime pohánkovou múkou a mokrými rukami vytvarujeme fašírky. Fašírky musia byť tuhé, aby sa pri pečení nerozpadali.

Vytvarované kladieme do rozohriateho oleja a vyprážame. Po vybratí položíme na papierovú servítku, aby odsala prebytočný tuk.

Podávame ako hlavné jedlo s omáčkou alebo ako večeru s nátierkou či zeleninou.

Účinky: Doplňuje čchi sleziny-slinivky, posilňuje stred.

 

Hokaido polievka – základný recept

1 stredne veľká tekvica hokaido, 2 väčšie cibule, voda, sezamový olej, soľ

Cibuľu očistíme, nadrobno nakrájame a osmažíme na oleji. Tekvicu umyjeme, rozrežeme, semiačka odstránime a dužinu pokrájame na kúsky. Tekvicu hokaido netreba šúpať. K cibuli pridáme vodu, hokaido, privedieme k varu, osolíme a varíme 15 až 20 minút. Necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme. Opäť mierne prihrejeme a podávame so sójovou smotanou, pokvapkáme sójovou omáčkou, ozdobíme niečím zeleným (petržlenová, koriandrová vňať, pažítka) a lúpanými sušenými tekvicovými semienkami.

Účinky: Doplňuje čchi sleziny-slinivky. Koriander zbavuje ťažkých kovov spoločne s petržlenom, ich vňate zároveň podporujú krvotvorbu.

 

Hokaido polievka – obmeny

Polievka chutí v tejto jednoduchej forme podobe vynikajúco, môžeme ju však rôzne obmieňať.

Napríklad:

- k tekvici pridáme variť zemiak, batát alebo nejakú koreňovú zeleninu;

- k praženiu cibule pridáme sušený zázvor, masalu, karí, muškátový orech, škoricu a pod., podľa toho, na čo máme chuť, alebo čo máme doma; 

- s uvarenou tekvicou môžeme rozmixovať zvyšky nejakých strukovín z prechádzajúceho dňa, čím polievku obohatíme aj o bielkoviny a zároveň ju zahustíme;

- zahustiť ju môžeme aj pšenom, kuskusom, bulgurom či iným obilím;

- variť ju môžete aj s morskou riasou;     

- ochutiť ju možno misom, sezamovou pastou tahini;

- keď polievku urobíme hustú, môžeme ju použiť aj ako omáčku.

 

Pečená tekvica hokaido s cibuľou a zemiakmi

1 kus tekvice hokaido, 2 väčšie cibule, zemiaky, olivový olej, koreniny, sójová omáčka

Tekvicu umyjeme, rozkrojíme, odstránime semiačka a dužinu pokrájame na rovnaké kúsky.  Cibuľu a zemiaky obielime, pokrájame a vysypeme na vymastený plech alebo do sklenej misy. Pokvapkáme olivovým olejom a sójovou omáčkou. Pečieme v predhriatej rúre približne 25 minút. Servírujeme bez oblohy alebo s kyslou smotanou, jogurtom a pickles. Je to jednoduché, rýchle, veľmi chutné a typické jedlo babieho leta a na začiatku jesene.

Obmeny:

- Vynechajte zemiaky, pridajte cesnak. Ten nešúpte, iba pooddeľujte od seba strúčiky a tie v šupke dajte zapiecť k tekvici.

- Pred vysypaním na plech premiešajte zeleninu v zmesi oleja s bylinkami a rôznym korením. 

 

Teplý nápoj z tekvicových semien

Semiačka z tekvice, ktorú sme použili na polievku, je škoda vyhodiť. Obsahujú množstvo výživných látok, najmä selén. Semiačka aj s jemnou dužinou dáme variť do dostatočného množstva vody, pridáme štipku soli a varíme aspoň 30 minút. Scedíme a pijeme ešte teplé.  

Záver

Tradičná čínska medicína sa elementom zeme a súvisiacimi orgánmi zaoberá oveľa podrobnejšie. V článku som sa snažila opäť podať len základné informácie, ktoré nám môžu naštartovať všetky zmeny a začiatky.

Odporúčam :

Knihu Tao – cesta ku Zdraviu, v ktorej nájdete mnohé odpovede a podrobnejšie informácie ohľadom starostlivosti o zdravie. 

Akadémiu integrálnej Zdravovedy, z ktorej som tiež pri tvorbe článku čerpala.

Niektoré námety na varenie som našla v týchto receptoch

S láskou

Annka

 
 
Tags: ,

Trend Pre Ženy

RADOSŤ je naším TRENDOM.

Osobný rozvoj, zdravie, informácie a vzájomná pomoc pre chvíle radosti aj nepohody.

Produkty pre zdravie a krásu ženy 

 

 

©2024 Trend pre ženy. Všetky práva vyhradené. Dizajn od AnKa

Hľadať

Zdieľať < /a>
(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/sk_SK/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));