Karamelový koláč: Lahodný dezert pre každú príležitosť

Karamelový koláč: Lahodný dezert pre každú príležitosť

Ak ste na sladké a radi pečiete, tento karamelový koláč si určite zamilujete. Je možné pripraviť aj v zdravšej verzii, ale najdôležitejšie je užiť si ho v malých množstvách, pre radosť a bez výčitiek.

Tento koláč k nám priniesla synova priateľka Simonka. I keď som sa ráno rozhodla zasvätiť deň pôstu, pohľad na tento koláč zmenil moje rozhodnutie. Pôst presúvam na zajtra, pretože tento karamelový koláč jednoducho nemohol čakať.

Verte mi, vôbec neľutujem, je fantastický! A preto sa s vami chcem podeliť o tento úžasný recept.

 

Čo na to:

 200g maslové keksíky (zdravšia Bio verzia)
100g maslo 
500g tvaroh jemný
250g kyslá smotana
120g práškový cukor (kokosový cukor alebo xylitol)
1 vajce
1PL hladkej múky (špaldovej)

Ako na to:

  1. V mixéri rozmixujeme sušienky a pridáme roztopené maslo. Zmes opäť rozmixujeme.

  2. Na spodok formy na pečenie (22-23 cm) dáme pečiaci papier. Sušienkovú zmes natlačíme do formy, aj po bokoch, a pečieme 10 minút pri 160 °C. Pozor, maslo môže pretekať, preto je dobré podložiť formu niečím, čo zadrží prebytočný tuk.

  3. Tvaroh, smotanu, cukor, vajce a múku zmixujeme tyčovým mixérom do hladkej hmoty.

  4. Na vychladnutý korpus nalejeme plnku a pečieme cca 50 minút pri teplote 160-170 °C. Koláč je hotový, keď sú boky jemne zafarbené a stred sa ešte trochu trasie.

  5. Po upečení je dobré nechať koláč v rúre ešte aspoň hodinu, aby sa nerozpadol. Nechajte ho vychladnúť úplne, predtým než naň nanesiete karamel.

Karamel:

  • 130 g kryštálového cukru

  • 70 g masla

  • 100 ml smotany na šľahanie

Postup:

  1. Cukor dáme do hrnca a pomaly zohrievame, kým sa neroztopí. Na začiatku môže cukor zhrudkovať, neskôr zhnedne a potom sa úplne roztopí.

  2. Pridáme maslo a miešame, až sa spojí so cukrom.

  3. Nakoniec prilejeme smotanu a miešame 2 minúty, kým zmes nie je hladká a konzistentná.

  4. Necháme karamel vychladnúť na izbovú teplotu (nemal by byť ani horúci, ani studený, aby sa dobre nalial na koláč).

  5. Po vychladnutí karamel vylejeme na koláč.

Ozdoba:

Koláč môžete ozdobiť malinami, jahodami alebo černicami, podľa sezóny. Nechajte ho v chladničke na noc, alebo minimálne na pár hodín.

Tipy:

Koláč sa najlepšie krája s teplým nožom, inak sa karamel môže prilepiť na nôž. A nezabudnite, že každý recept sa dá upraviť na zdravšiu verziu, ak máte chuť experimentovať. Môžete napríklad namiesto karamelu použiť polevu z horkej čokolády.

Tento koláč je dokonalý na oslavy alebo len tak na zlepšenie dňa. Nezabudnite si ho dopriať pre radosť!

Dobrú chuť !

Annka

Zdroj : Instagram @letmecookitforyou

Trend Pre Ženy bez veku

Miesto, kde zdravie a životný štýl nemajú dátum spotreby. 

Blog a Produkty pre zdravie a krásu ženy.  

Odporúčané stránky

Hľadať