Blog

Makovka bez múky a cukru. Chutí ako nebo

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Moja obľúbená makovka. Milujem mak a tento recept ma oslovil hneď v prvej chvíli. Inšpiroval ma kuchár Pepe. Pôvodný recept je s višňovým džemom, višňami a chutí naozaj božsky. 

Mak je skvelý a má aj pozitívne účinky pre náš organizmus. Je bohatým zdrojom vápnika (na 100 gramov maku cez 1400 mg vápnika), obsahuje tiež magnézium, fosfor, mangán, horčík a draslík. Okrem toho obsahuje mastné a esenciálne kyseliny, ktoré  tvoria až 50 % celkovej váhy každého makového semienka. 

Recept na krémy pridávam dva : pôvodný od Pepeho a tvarohový, ktorý som robila naposledy s Katkou (viď foto). Pepeho torta je viac nadýchaná, ale my sme len začiatočníčky, tak sme pyšné aj na našu Makovku. Inak kuchár Pepe má nielen skvelé a zdravé koláčiky ale je to aj fešák chlap a sympaťák so zmyslom pre detaily.  

Čo potrebujeme:

Korpus

  • 300g čerstvo pomletého maku
  • 4 bio vajcia
  • 100g masla
  • 120g med ( ja dávam  2 -3 PL )
  • 100g biely jogurt alebo kyslá smotana
  • 1 lyžička kypriaceho prášku z vínneho kameňa ( alebo PDP)
  • štipka sol

Krém tvarohový

  • 250 g hrudkovitý tvaroh 
  • 10 g Lučina (stačí aj menšia )
  • 1 pochúťková smotana
  • 1 - 2 PL medu
  • citrónová šťava podľa chuti

Krém pôvodný

  • 150ml smotany na šľahanie
  • 250g mascarpone
  • 200g vykôstkovaných višní
  • 50g višňového džemu

 

Ako na to:

Vajcia rozdelíme. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise premiešame mak s kypriacim práškom. Pridáme žĺtka, med, roztopené a vychladnuté maslo, jogurt. Dôkladne premiešame. Na záver zľahka vmiešame vyšľahané bielka. A korpus je hotový.

Masu vylejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 22 cm a pečieme pri 170 ºC približne 40 minút. Skúška špáradlom. Po upečení korpus necháme aj vo forme približne 10 minút vychladnúť, potom ho vyklopíme alebo vyberieme. Na mriežke necháme dôkladne vychladnúť.

Tvarohový krém - tvaroh premiešame, pridáme Lučinu, osladíme medom a ochutíme šťavou z citrónu.

Pôvodný Krém : vyšlaháme šľahačku, pridáme mascarpone a rozmiešame lyžicou.

Korpus prerežeme na polovicu. Spodnú časť natrieme višňovým alebo ríbezľovým džemom. Potom navrstvíme krém tvarohový alebo pôvodný podľa kuchára Pepe, kedy pridáme aj višne a potrieme polovicou vyšlahanej šľahačky s mascarpone. Prikryjeme druhou časťou korpusu.

Vrch potrieme džemom a celý koláč (vrch aj boky) zvyšným krémom…Potretý koláč môžeme posypať mletým makom, ozdobiť ovocím a dáme dobre vychladiť, aby sa všetky komponenty dobre spojili.

My sme neodolali a hneď sme dali koštovku, preto bol krém trochu roztečený. Zbytok sme šupli do chladničky, nech sa chute spoja.

Dlho nevydržal....

Annka

 

 

 

 
 

Trend Pre Ženy

RADOSŤ je naším TRENDOM.

Osobný rozvoj, zdravie, informácie a vzájomná pomoc pre chvíle radosti aj nepohody.

Produkty pre zdravie a krásu ženy 

 

 

©2020 Trend pre ženy. Všetky práva vyhradené. Dizajn od AnKa

Hľadať