Blog

Makovka bez múky a cukru. Chutí ako nebo

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Maková torta s višňami. Mak je super, nielen preto, že obsahuje 12-krát viac vápnika než kravské mlieko a riadny nášup magnézia, ale hlavne pre jeho obsah dobrých tukov, ktoré dokonale zasýtia.

Milujem mak a tento recept ma oslovil hneď v prvej chvíli. Makovka je bez múky a cukru a chutí naozaj skvele. 

Mak je bohatým zdrojom vápnika (na 100 gramov maku cez 1400 mg vápnika), obsahuje tiež magnézium, fosfor, mangán, horčík a draslík. Okrem toho aj mastné a esenciálne kyseliny, ktoré  tvoria až 50 % celkovej váhy každého makového semienka. 

Vďaka kyslej smotany, maku a višňového džemu sa môžete tešiť naozaj na skvelú chuť a to bez múky a cukru. Už len kombinácia maku a višní je neuveriteľne chutná, niečo ako čokoláda s višňami, ktorá je u mňa No1, aj keď ju už teraz moc nejem.

Inšpiroval ma kuchár Pepe , ktorý má nielen skvelé a zdravé koláčiky ale je to aj fešák chlap a sympaťák so zmyslom pre detaily.  

Čo potrebujeme:

Korpus

  • 300g čerstvo pomletého maku
  • 4 bio vajcia
  • 100g masla
  • 120g med ( ja dávam  2 -3 PL )
  • 100g biely jogurt alebo kyslá smotana
  • 1 lyžička kypriaceho prášku z vínneho kameňa ( alebo PDP)
  • štipka sol

 

Krém 

  • 150ml smotany na šľahanie
  • 250g mascarpone
  • 200g vykôstkovaných višní
  • 50g višňového džemu

 

Ako na to:

Vajcia rozdelíme. Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise premiešame mak s kypriacim práškom. Pridáme žĺtka, med, roztopené a vychladnuté maslo, jogurt. Dôkladne premiešame. Na záver zľahka vmiešame vyšľahané bielka. A korpus je hotový.

Masu vylejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 22 cm a pečieme pri 170 ºC približne 40 minút. Skúška špáradlom. Po upečení korpus necháme aj vo forme približne 10 minút vychladnúť, potom ho vyklopíme alebo vyberieme. Na mriežke necháme dôkladne vychladnúť.

Krém : vyšľaháme šľahačku, pridáme mascarpone a rozmiešame lyžicou.

Foto PEPE

Korpus prerežeme na polovicu. Spodnú časť natrieme višňovým džemom, navrstvíme višne, potrieme polovicou vyšľahanej šľahačky a mascarpone a prikryjeme druhou časťou korpusu. 

Vrch potrieme džemom a celý koláč (vrch aj boky) zvyšným krémom…Potretý koláč môžeme posypať mletým makom, ozdobiť tvarohom, ovocím a následne ho dať dobre vychladiť, aby sa všetky komponenty dobre spojili.

My sme neodolali a hneď sme dali koštovku a zbytok sme šupli do chladničky. Dlho nevydržal....

Annka

 

 

 

 

 

 
 

Trend Pre Ženy

RADOSŤ je naším TRENDOM.

Osobný rozvoj, zdravie, informácie a vzájomná pomoc pre chvíle radosti aj nepohody.

Produkty pre zdravie a krásu ženy 

 

 

Najnovšie články

©2024 Trend pre ženy. Všetky práva vyhradené. Dizajn od AnKa

Hľadať