Červená šošovica je najľahšie stráviteľná strukovina plná dôležitých živín, ktorá má priaznivý vplyv na naše zdravie. Obsahuje veľa proteínov, preto je obľúbená aj u vegetariánov, vegánov a športovcov.
Okrem proteínov obsahuje kyselinu listovú, vápnik, bielkoviny a železo, selén, zinok, fosfor či draslík. Obsahuje vitamín B, horčík a prispieva k zlepšeniu krvotvorby. Je ľahko stráviteľná a nenadúva.
Červená šošovica je rovnako dobrým zdrojom vlákniny, ktorá je nevyhnutá pre správnu činnosť tráviaceho traktu a hlavne čriev. Pravidelnou konzumáciou červenej šošovice môžeme prispieť k prevencii problémov so zápchou a nepravidelným vyprázdňovaním.
Tých dôvodov, prečo ju zaradiť do jedálnička je oveľa viac, u mňa boduje aj to, že nielen vynikajúco chutí, ale je aj rýchlo uvarená.
Čo potrebujeme:
- 1 šálka červená šošovica alebo žltá
- 1 väčšia mrkva
- 2 PL olivový olej alebo maslo ghee
- citrónová šťava, soľ, kurkuma, čerstvé bylinky, cesnak
Ako na to:
Prevaríme si v kanvici vodu a vriacou vodou zalejeme premytú šošovicu asi 1 cm nad, pridáme mrkvu a soľ. Od bodu varu varíme cca 7 minút. Potom zlejme vodu, ak zostala, ale ju nevylejeme. Odložíme si ju na prípadné zriedenie nátierky, ak by bola príliš hustá.
Do uvarenej šošovice pridáme olej, citrónovú šťavu, soľ, kurkumu, čerstvé bylinky, cesnak a rozmixujeme. Ak je moc hustá, pridáme ešte vodu, ak je riedka, dáme ju do chladničky stuhnúť. Môžeme pridať aj osmaženú červenú cibuľku, tahini pastu.
Vynikajúco chutí s Active Miniknäckebrot kváskovým so špaldovou múkou (kúpila som v Coop Jednota). Ja ju mám rada na hrianke s čerstvou zeleninou.
Môže to byť aj jednoduché, rýchle a zdravé pohostenie pre rodinu a priateľov .
Annka