Blog

Jar z pohľadu čínskej medicíny. Fáza Dreva

Hodnotenie používateľov: 0 / 5

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Jar sa spája s prebudením života v prírode. Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny je jar obdobím pod riadením elementu Dreva, pre ktorý je typický rýchly rast, pohyb, bujnenie, energia, expanzia, tvorba a kreativita. 

TČM a Päť elementov

Každé ročné obdobie je v TČM spojené s iným orgánom, emóciou, energiou, farbou a zvukom. Je to založené na filozofii 5tich elementov a na tom, ako naše vlastné telá odrážajú týchto 5 elementov prírodného sveta. 

Jar ( od 15.2. do 14.5. ) súvisí s prvkom Drevo.

Prvku drevo zodpovedá: 

  • jar
  • vietor
  • zrak
  • pečeň
  • žlčník
  • zelená farba
  • kyslá chuť
  • hnev

 

 

Jar a Fáza Dreva

Po zime, ktorá nás nabádala oddychovať a načerpať nové sily, prichádza čas, keď sa potrebuje všetko prejaviť. Príroda sa prebúdza, je viac slnečných lúčov, rastliny pučia a vyháňajú nové výhonky. Začína sa objavovať viac zelene, aj vzduch je iný, voňavý, a je ho cítiť novou energiou.

Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny je jar obdobím úžasnej zmeny, kedy príroda potrebuje po zimnom spánku doslova „explodovať“. Pre nás je to čas pohybu, motivácie a tvorivosti.  

V prírode neexistuje sila, ktorá by dokázala zabrániť novému životu. Ak niečo stojí novej rastlinke v ceste, poradí si a prispôsobí sa podmienkam. Číňania túto nezastaviteľnú energiu  volajú Energia Dreva.

Život si vždy cestu nájde 

Jar kladie veľké nároky nielen na prírodu, ale aj na nás samotných. Človek cíti silu aj potrebu urobiť niečo nové, je schopný otvoriť sa novým témam, vzdelávaniu i osobnému rastu. Prehodnocujeme vzťahy, hľadáme spriaznenú dušu, otvárame sa možnosti nového začiatku.

Po fyzickej stránke, cítime silu, novú energiu, vnímame viac radosti a šťastia. Ak sme v zime viac oddychovali, necítime únavu, ale silnú túžbu rásť a rozvíjať sa.

Pohyb  vetra

Jar je z pohľadu tradičnej čínskej medicíny vnímaná nielen cez element dreva, ale aj cez činiteľ vetra. Vietor je veľmi pohyblivý, dokáže orgány Dreva ľahko vyviesť z rovnováhy a na jar ho je najviac. Vietor čistí a „upratuje“, odnesie všetko slabé, čo zima vyradila.

Je však aj veľmi nebezpečný, dostane sa nám ľahko pod kožu, v zime prináša do tela chlad, v lete zas extrémne teplo. Cez šiju, kadiaľ vietor vstupuje do tela, prináša tak často bolesť hlavy, nádchu, upchatý noc. Ak vnikne do očí, môže priniesť slzenie očí, zhoršenie zraku, v ušiach spôsobuje zápaly. Preto si treba vo veterných dňoch zahaľovať hlavu aj uši šálom, šatkou, čiapkou či kapucňou.

Vraví sa, že vietor je príčinou „100 chorôb“. Ak sa u v našom tele usadí vietor, tak spôsobí nepokoj, ktorým sa začínajú všetky choroby. Keďže je preň typický pohyb, v tele nám spôsobí premiestňovanie bolesti a problémov: raz nás bolí noha, inokedy rameno, potom hlava a vlastne nevieme, čo sa deje.

Do tela sa môže dostať vietor aj potravou. Napr. smoothies majú v sebe veľa vetra, prinášajú chlad a pri pravidelnom konzumovaní sa to môže prejaviť na našej koncentrácii. Vietor môže spôsobiť to, že napr. pri práci na počítači sme zároveň aktívny na FB, máme otvorených niekoľko prehliadačov, sledujeme e-mail aj mobil. Nedokážeme sa tak sústrediť na jednu podstatnú vec.

Problém môže byť aj v komunikácii s ľuďmi, neustále odbiehame od témy, sme roztržití a nesústredení. Odraziť sa to môže aj na našej pamäti.

Preto Pozor na niektoré surové potraviny, na prácu a pobyt v prievane, na klimatizáciu apod. Chráňme sa pred vetrom aj vhodným oblečením.

Funkčný okruh pečene

K fáze dreva prináleží pečeň a jej párový orgán žlčník spolu s ich meridiánmi (energetickými dráhami), väzy, nechty, oči, zrak, slzy a žlč.

Pečeň zabezpečuje metabolické funkcie: spracovanie jednoduchých cukrov na zložené, zodpovedá za metabolizmus tukov, alkoholu, liekov, toxických látok, má termoregulačnú funkciu.

Pečeň spravuje všetko, čo sa v tele pohybuje, preteká a prúdi. Riadi spriechodňovanie pohybu energie Qi v organizme, stúpanie a uskladňovanie krvi a telesných tekutín, pohyb lymfy, má na starosti čistenie krvi, podporuje trávenie, menštruáciu.

Pečeň má na starosti emócie, duševnú pohodu a náladu človeka. Preto, ak máme v poriadku pečeň, tak nás niečo len tak nerozhodí, dokážeme sa ovládať a svoj nesúhlas prejaviť celkom umiernene.

Pečeň neznáša obmedzovanie a príliš úzke mantinely.

Činnosti : plánovanie, kreativita, pohotová reakcia v danej situácii, improvizácia

Psychika: láskavosť, zhovievavosť, súcit, veľkorysosť, rozhodnosť , ale aj frustrácia, žiarlivosť, depresie a tiež hnev.

Z pozitívnej stránky nám hnev v našom živote pomáha napr. presadiť určitú zmenu, keď sa zdravo „naštveme“, aby sme začali niečo nové. Záleží však na jeho intenzite a prejave, ak je príliš veľký a neadekvátny je veľmi škodlivý.

Na zlý stav okruhu pečene môžu upozorniť tieto prejavy:

  • výbuchy zlosti, ale aj explózia nápadov
  • tendencia rezignovať, vzdať sa alebo robiť všetko za každú cenu
  • workholizmus, neschopnosť vypnúť, zastaviť a prejsť z pracovného módu do módu oddychu
  • tvrdohlavosť, puntičkárstvo, zmena názorov, neschopnosť mať vo veciach systém, nerozvážnosť, pochabosť
  • frustrácia

Fyzické prejavy a symptómy :

- slzenie očí, neschopnosť rozlišovať farby, iskričky v očiach, znížená kvalita a ostrosť zraku, červené oči, zápaly spojiviek, oslabovanie zraku, šerosleposť, škvrny a body v zornom poli, suché oči, zákaly očnej šošovky, ale aj hučanie v uchu, červené uši, zhoršenie čuchu, sucho v krku, horká chuť v ústach, herpesy, únava, ospalosť, bolesť a kŕče hlavy, kvalita nechtov

- zmeny na lakťoch, bolesti bedrových kĺbov, tenisový lakeť, svrbenie chrbta, bolesť krčnej chrbtice, bolestivá koža na hlave, epilepsia, bolesti bedier, stuhnutosť tela, ťažkosti pri ohýbaní, ochorenia svalov, šliach a kĺbov, hypermobilné kĺby, zvýšený alebo znížený svalový tonus, svalové zášklby, ochrnutie, reumatické ochorenia, syndróm nepokojných nôh

- problémy so žlčníkom, preťažený žlčník sa prejavuje tlakom okolo brucha a nesprávnym trávením, nafukovanie, grganie, tlakom na hrudníku, alergie, chuť na sladké, problémy pod pažami, kurie oká a otlaky na IV prste nohy, zmeny nad obočím, stagnácia pečene, ľadové ruky

Ako sa na jar postaráme o svoje orgány DREVA tak nám budú slúžiť po celý rok.

Gestá – založenie rúk , tým ukazujeme, že sa uzatvárame, že jedine my máme pravdu 

 

 

Zhoršenie príznakov podľa orgánových hodín 

13.00 – 15.00 – pečeň je PASÍVNA

Pečeň je v útlme, preto ľudia, ktorých pečeňová energia je slabá, pociťujú v tomto čase ospalosť. V týchto hodinách je znížená citlivosť zubov, je to teda vhodná doba na návštevu zubného lekára.

23.00 - 01.00 hod zhoršený stav pre oslabený žlčník - napr.: zobúdzanie sa o tomto čase

01.00 – 03.00 – pečeň je AKTÍVNA

Pečeň -aktívne pracuje na očisťovaní nášho organizmu. Zároveň regeneruje samu seba, čo najlepšie prebieha v ležiacej polohe. V tomto čase sa neodporúča nič konzumovať, predovšetkým nie mastné a tučné jedlo a alkohol. Je to nevhodné aj preto, lebo tenké črevo, v ktorom prebieha časť trávenia a vstrebávania živín, je v kľudovej fáze. Potrava, ktorú v tomto čase prijímame, sa dôkladne nespracuje, ale odhníva v tráviacom trakte. Tvoria sa plyny a toxické splodiny. Pre pečeň aj tenké črevo je najlepšie, ak v tomto čase odpočívame na lôžku.

Zhoršenie symptómov : pri veternom počasí, pri konzumácii alkoholu a tučných jedál. Okruh pečene poškodzuje : agresia, zlosť, nenávisť, hnev, závisť

Ako si pomôcť pri stagnácii pečene ?

Aktivita (jang) a odpočinok musia v našom živote zaberať rovnaké miesto. To znamená, že každá aktivita musí byť vyvážená  dostatočným spánkom a oddychom. Oddychom (jing)  sa rozumie aj prechádzka, počúvanie hudby, čítanie knihy, meditácia a čas venovaný sebe samému.

Rovnováhu treba dodržiavať vo všetkom, čo robíme. Stres, vypäté emócie a záťaže pečeni neprospievajú. Udržujme si pozitivitu, humor a dajme ruky preč od akejkoľvek drámy. Športujme a meditujme.

Žlčník

Žlčník je dutý orgán hruškovitého tvaru, nachádzajúci sa v spodnej časti pečene.  Slúži na zhromažďovanie a zahusťovanie žlče, hrá dôležitú úlohu predovšetkým pri trávení tukov. Najdôležitejšou súčasťou žlče sú žlčové kyseliny tvorené z cholesterolu v pečeni.

Žlčník a je jangový orgán z jinovo-jangovej dvojice elementu Dreva, kde pečeň je jinový orgán. Žlčník koncentruje žlč a pritom mu pomáha pečeň, pretože úlohou pečene je udržiavať hladký prietok čchi organizmom.

Ak je tento prietok obmedzený, prejavuje sa to tým, že máme problémy so žlčníkom a lekár nám asi poradí nechať si žlčník vyoperovať. Ak sa však zbavíme žlčníka, bude musieť viac „pracovať“ a bude vytvárať priveľa “tepla” v organizme, čo povedie k iným problémom.

Z pohľadu psycho-somatiky ukazuje žlčník na našu spokojnosť. Ľudia, ktorí nemajú žlčník úplne v poriadku, bývajú veľmi často nespokojní, nahnevaní až zlostní, niekedy agresívni a neustále podráždení. Väčšinou preto, že túto agresiu nevedia vyjadriť, vychádza z vnútra a často ju nevedia  riadiť…

Ak sa títo ľudia naučia brať život pozitívne, s nadhľadom, a skôr ako príležitosť, ktorá ich má v mnohom obohatiť a nebudú sa zbytočne rozčuľovať, môžu sa týchto problémov zbaviť a upokojiť svoj orgán, ktorý veľmi reaguje na nervozitu a stres.

 

STRAVA v období Jari

Okruh pečene poškodzuje

Jedlo - tavené syry, tvrdé syry - hlavne vyprážaný syr, prejedanie, veľa živočíšnych tukov a bielkovín, praženica, údeniny, oškvarky, veľa korenia, alkohol, chemikálie v liekoch, sušienky - zahusťujú žlčové šťavy, smotana, tučné mäso, čokoláda, studené jedlo a nápoje

Odporúčania pre stravu

Príroda sa na jar prebúdza, vegetácia sa zelená a rastú nové výhonky, mladé lístky a bylinky. Zvykla som si pri prechádzke aj turistike trhať a jesť niektoré výhonky, steblá trávy a bylinky, ich šťava je sladká a bohatá na novú energiu, ktorá pomôže pečeni.

Byliny a koreniny :

Zázvor, listy artičoky, bobkový list, čakanka obyčajná , harmanček, chanca piedra, sladké drievko, ostropestrec, morské riasy, púpava lekárska

Dobré sú Potraviny ako: mliečne kvasená zelenina, varené krúpy, ražné cestoviny, všetky druhy zelenej zeleniny, plzenské pivo - 0,1 l po jedle, karlovarská minerálka, naklíčené semienka, med, olivový olej, morské riasy, odvar z 3/4 melty a 1/4 koreňa čakanky.

Obmedzenie konzumácie tučných jedál - nie však úplne vylúčenie, to tomuto okruhu tiež škodí, nahradenie nasýtených tukov nenasýtenými, pohár teplej vody ráno a večer.

Vhodné potraviny : pšeno, zelená listová zelenina, sezamové semená, jahody, králičia pečeň, celozrnné obilniny, čerstvá zelenina, fazuľa, ryby, ostropestrecový olej, citrón zmäkčuje pečeň a odstraňuje cysty, zázvor, zázvorový čaj, zázvorový obklad.

Podľa tradičnej čínskej medicíny je marec ideálny čas na detoxikáciu žlčníka

 

Detoxikácia pečene

Tradičná čínska medicína odporúča celoročnú detoxikáciu podľa ročného rytmu.

Jarné obdobie je najlepšie na detoxikáciu a posilnenie pečene a žlčníka, vykonáva sa preventívne spolu s detoxikáciou a posilnením okruhu sleziny. Zo stravy treba vylúčiť najmä alkohol, ťažké syry, údené a červené mäso, skrátka potraviny, ktoré pečeň zaťažujú.

Vhodné sú zelené potraviny, pór, pažítka, cibuľka, šaláty, medvedí cesnek, rôzne klíčky a a ďalšie odporúčané potraviny. Pomôžu nám vyplaviť prebytočnú soľ, čo nám oživia šľachy a prinesie Radosť z pohybu.

S detoxikáciou pečene pomáha ostropestrec mariánsky, najvhodnejší je asi olej.

Z vitamínov a doplnkov stravy sú vhodné vitamín A, D3, K2, Omega 3, Joalis na pečeň. Power Matrix odporúča Salutem, Relictum a Matrix Hepar. Problémy so zrakom rieši Matrix Visum, ktorý má naozaj skvelé referencie. 

Skvelé sú aj prípravky Carlain a z nich Radosť z Pohybu, Navždy mladý a Tonus a životná sila

Liečebné obrazy – v predstavách si vytvárať obrazy, dreva, sekanie dreva, stromy v lese...

 

Recepty

Jarný čistiaci zelený nápoj

Do studenej vody namočíme rovnaké množstvo myšieho chvosta, púpavy a žihľavy. Necháme odstáť niekoľko hodín, potom rozmixujeme, precedíme a pijeme niekoľko krát denne 1 dcl. Môžeme pridať zahrievacie korenie: škoricu a klinček.

Účinky: ochladzuje a detoxikuje

Krémová karfiolová polievka

Pór, hlávka karfiolu, smotana ( ryžová, ovsená) , čerstvá bazalka, 1 ČL Ume octu, voda. Vodu ( asi 1 l) dáme variť, osolíme, pridáme pokrájaný pór, ružičky karfiolu. Po uvarení všetko rozmixujeme, pridáme smotanu, vypneme a dochutíme Ume octom.

Účinky: podporuje pečeň a hrubé črevo

Žihľavový špenát

2 veľké cibule, cesnak, 3 PL slnečnicový olej, 3 hrste mladej žihľavy (horné tri vrstvy), himalájska soľ, Kuzu , ¾ l vody

Na jemno nakrájanú cibuľku a cesnak osmažíme na oleji, potom pridáme pokrájanú žihľavu, a zalejeme vodou. Všetko necháte povariť maximálne 5 minút. Rozmixujeme a zahustíme škrobom Kuzu.  Podávame s ryžou alebo zemiakovou kašou.

Účinky: detoxikuje, čistí krv, dopĺňa krv, mierne ochladzuje

Žihľavová polievka

2 veľké cibule, cesnak, 3 PL slnečnicový olej, 3 hrste mladej žihľavy (horné tri vrstvy) , himalájska soľ, voda

Postupujeme rovnako ako pri špenáte, len pridáme viac vody. Zahustiť môžeme obilninami.

Účinky: detoxikuje, čistí krv, dopĺňa krv, mierne ochladzuje

 

Pórovo – kelové placky s kyslou kapustou

½ póru, 1 šálka nakrájaného kelu, 1 šálka jemnej pohánkovej alebo ražnej múky, alebo jemných ovsených vločiek, 1 šálka vody, 1 ČL soli, ½ ČL ml. rasce, Bio olej na vysmážanie

Pór nakrájame na drobné kúsky a dáme variť spolu s kelom do vody na 10 min. Zeleninu potom rozmixujeme, pridáme soľ, korenie, múku a rascu. Lyžicou vytvarujeme placku, ktorú naplníme kyslou kapustou a vysmažíme na oleji.

Účinky: mierne ochladzuje

Špaldové rizoto s kyslou kapustou

1 šálka špaldy, ½ údeného tempehu, ½ menšieho póru, 1 šálka kyslej kapusty, 1 pl bio sezamového oleja, 2 šálky filtrovanej vody

Špaldu premyjeme a dáme variť s vodou v pomere 1:2,5. Varíme 50 minút. Pór rozkrojíme pozdĺž, premyjeme ho, nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na oleji. Pridáme na menšie kocky nakrájaný tempeh a kyslú kapustu. Všetko spolu posmažíme 10 minút.

Zmes primiešame do uvarenej špaldy a dobre premiešame.

Účinky: podporuje pečeň a žlčník

Kelové rolky

1 hrnček ryže natural, 1 stredne veľká cibuľa, ½ menšieho kelu, 1pl kyslá kapusta, 1 údené tofu, 1 čl morská soľ, 3 pl tamari sójovej omáčky, 1 čl paprika ostrá, 1 čl paprika sladká, 1 čl mletá rasca, 6 – 8 samostatných celých kelových listov na plnenie

Ryžu varíme v pomere 1:2 cca 40 minút. Cibuľu a kel zatiaľ nakrájame na tenké slíže a osmažíme na oleji. Potom pridáme kyslú kapustu, na hrubo nastrúhané údené tofu, soľ a koreniny. Dobre premiešame a podusíme. K zmesi primiešame ryžu a podľa potreby dochutíme sójovou omáčkou. Kelové listy sparíme v horúcej vode 5 minút, potom ich vyberieme a naplníme hotovou zmesou. Plnené listy zapečieme v rúre pri vyššej teplote 15 až 20 minút. Môžeme podávať s tofu majonézou.

Účinky: podporuje pečeň a žlčník

Cestoviny špaldové s tahini a tofu majonézou

400g špaldových cestovín, 150g Tofu majonézy, 2 pl bieleho Misa, 4 pl Tahini – sezamového masla, 2 stredne veľké mrkvy, 2 stredne veľké cibule, 1 čl morskej soli, 1 čl zázvoru

Do horúcich uvarených cestovín zamiešame jemne nakrájanú cibuľu, nahrubo nastrúhanú mrkvu a zmes z Tofu majonézy, Tahini masla, bieleho misa a zázvoru.

Účinky: podporuje pečeň a žlčník

Záver

Tradičná čínska medicína sa elementom dreva a súvisiacimi orgánmi zaoberá oveľa podrobnejšie. V článku som sa snažila opäť podať len základné informácie, ktoré nám môžu naštartovať všetky zmeny a začiatky.

Odporúčam :

Knihu Tao – cesta ku Zdraviu, v ktorej nájdete mnohé odpovede a podrobnejšie informácie ohľadom starostlivosti o zdravie. 

Akadémiu integrálnej Zdravovedy, z ktorej som tiež pri tvorbe článku čerpala.

Niektoré námety na varenie som našla v týchto receptoch

S láskou

Annka

 

 
 

Trend Pre Ženy

RADOSŤ je naším TRENDOM.

Osobný rozvoj, zdravie, informácie a vzájomná pomoc pre chvíle radosti aj nepohody.

Produkty pre zdravie a krásu ženy 

 

 

©2024 Trend pre ženy. Všetky práva vyhradené. Dizajn od AnKa

Hľadať

Zdieľať < /a>
(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/sk_SK/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));