Gaštanové sušienky do vrecka

Gaštanové sušienky do vrecka

Hoci si dávam záležať na zdravom životnom štýle, sladkosti sú pre mňa stále malým pokušením. Snažím sa teda hľadať zdravšie cesty, ako túto chuť ukočírovať.

Keď máš slabosť pre sladké, ale chceš žiť zdravo

Vraj cukor je prudko návykový. Už za pár dní si môžeme vypestovať závislosť. Navyše, je spájaný s rôznymi ochoreniami – údajne aj s rakovinou. Čo však robiť, keď sladké máme radi celý život?

Našťastie existuje množstvo spôsobov a trikov, ako zahnať chuť na sladké. Niektoré fungujú viac, iné menej. Ale základom je porozumieť tomu, čo vlastne cukor robí nášmu telu.

Vedeli ste, že cukor poznáme len asi 500 rokov? To je v histórii ľudstva naozaj zanedbateľné. Či už ide o biely, hnedý alebo trstinový cukor – všetky majú podobný vplyv. Med síce obsahuje aj cenné látky, ale jeho vysoký glykemický index nás tiež môže poriadne rozhádzať. A fruktóza? Aj keď má nízky GI, pri nadmernej konzumácii prispieva k inzulínovej rezistencii.

Umelé sladidlá ako aspartam sú zase samostatná kapitola – ich chemické zloženie neveští nič dobré.

A čo 100 % ovocné šťavy? Tie bez vlákniny spôsobujú silnú inzulínovú reakciu, takže tiež nie sú ideálne.

Ako z toho von?

Niektorí radia dať si ovocie, horkú čokoládu, proteínovú tyčinku... dokonca aj kyslú uhorku – vraj chuť na sladké prejde. Iní hovoria, že najlepšie je jednoducho nič sladké nekupovať. Zakazovať si to však úplne asi nie je najrozumnejšie riešenie. Takéto zákazy môžu ľahko prasknúť a človek zje viac, než chcel.

Dôležité je vedieť, ako cukor v tele funguje, čo spôsobuje, ako ho regulovať a čím ho nahradiť.

Ja si hľadám svoju cestu. Snažím sa mať pri sebe vždy niečo malé, zdravšie – najmä keď ma prepadne chuť na sladké alebo potrebujem na túre dobiť energiu. Skúšam recepty, upravujem si ich podľa seba a niektoré naozaj stoja za to.

Jedným z tých, ktoré ma oslovili, sú gaštanové sušienky – drobné koláčiky, ktoré sa zmestia do vrecka. Namiesto klasického cukru používam kokosový alebo ešte lepšie – xylitol či stéviu. Gaštanové pyré kupujem prírodné, nesladené, bez konzervantov – najlepšie francúzske, ktoré nájdete aj online.

Nie som odborník, len hľadám a skúšam, čo je pre mňa ideálne. O náhradách cukru sa dá veľa dočítať, stačí sa začítať.

Recept na sušienky do vrecka

Potrebujeme:

  • 200 g hladkej špaldovej múky (niekedy dávam polovicu múky a polovicu jemných špaldových vločiek alebo mletých orechov)

  • 75 g práškového cukru (alebo kokosový cukor, xylitol, stéviu)

  • 70 g masla

  • ½ balíčka prášku do pečiva v bio kvalite

  • 1 vajce

  • 250 g gaštanového pyré

  • 2 PL rumu (ja dávam radšej citrónovú šťavu)

Postup: Vyšľaháme cukor s maslom, pridáme vajíčko a nakoniec pyré. Premiešame. Múku zmiešame s kypriacim práškom a vmiešame do zmesi. Cesto dáme aspoň na 1–2 hodiny do chladničky. Potom ho vyvaľkáme a vykrajujeme drobné tvary. Môžeme potrieť vajíčkom a posypať mletými orechmi.

Pečieme pri teplote 160 °C asi 15 minút. Po upečení ich skladujeme v krabičke a vyberáme len po troške. Čím dlhšie vydržia, tým zdravšie pre nás budú. Záver

Tieto koláčiky mi naozaj chutili. Verím, že budú aj vám. Možno pomôžu v kritickej chvíli, keď vám klesne energia alebo vás prepadne chuť na niečo sladké.

🍪 Dobrú chuť!
AnnKa

Trend Pre Ženy bez veku

Miesto, kde zdravie a životný štýl nemajú dátum spotreby. 

Blog a Produkty pre zdravie a krásu ženy.  

Odporúčané stránky

Hľadať